loading…

La aproape 3 decenii de la răsturnarea dictaturii, imaginile cu România comunistă stârnesc zâmbete. Cozile interminabile la alimentară, la butelii de aragaz, la cumpărături, deși galantarele magazinelor erau mereu goale, jucăriile sau cele câteva dulciuri pentru copii, televizoarele alb-negru, toate provoacă astăzi amuzamentul românilor.

O serie de imagini, publicate pe un site de socializare, reconstituie fidel “Epoca de Aur”, cu bune și cu rele: dacă mâncarea era raționalizată și doar cei cu relații reușeau să “prindă” carne ori mezeluri, omul de rând aștepta zile în șir la alimentara pentru un baton de salam. Eroii” muncii socialiste ai „Epocii de aur” din Bărăgan reprezentau un exemplu pentru întreaga țară. Aici, în inima țării, se făceau producțiile-record la hectar, de aici pleca cea mai bună carne de porc  și de pui, dar și legumele și fructele cele mai sănătoase.

Cu toate acestea, așa cum se vede într-una din fotografii, alimentara era plină doar cu conserve și cu sticle de sirop și vin. Era știut, de altfel, că bunătățile erau înșirate doar la expoziții pentru vizitele pe care le făceau în teritoriu mai-marii de la București. Omul de rând avea acces la ele doar cu relații.

BT, țigara fină pe care o savurau doamnele

În schimb, țigările erau din belșug. Cele mai cunoscute mărci, “Carpați” și “Mărășești”,  au fost produse pentru prima dată în 1931, la fabrica din Sf. Gheorghe. “Snagovul” s-a produs tot aici, începând cu 1971. După 1960 s-au deschis în România încă cinci fabrici de țigări (Iași, Târgu-Jiu, Timișoara, Râmnicu-Sărat și București). Alte mărci de țigări ale acelor ani: Amiral, Top, Cișmigiu, Golf, Bega, Aviator, Plugar, Coloana, Fortuna, Bucegi, Doina, Dacia, Tomis, Callatis, Litoral, Record, Maro, Bran, Naționale, Mureș sau Pescăruș. Toate fabricile de țigări românești au fost închise, ultima, cea din Sf. Gheorghe, în 2011. Țigările BT de la vecinii de la sud de Dunăre ajungeau mai rar lângă o cafea în România.

Cu toate acestea, doamnele cu pretenții reușeau să facă rost de o țigară “fină” pe care o savurau în zilele de sărbătoare.

“Cip” și “Mentosan”, la mare căutare

În perioada comunistă, copiii nu aveau dulciuri la discreție și nici jucării. Bombonelele “Cip” sau “Mentosanele” se găseaua în toate magazinele, la fel ca și ciocolata “Pitic” și “Scufița Roșie”. Cel mai popular joc de istețime se numea “Piticot” și nu lipsea din nicio familie cu prichindei.  La școală, rechizitele care se puneau în ghiozdan puteau fi numărate pe degete.

Cine nu avea penar cu abac ori stilou cu peniță de “aur” era obligat să-și cumpere. Pentru bunicii friguroși, iarna în magazine nu exista decât un singur model de șoșoni: în carouri cărămizii.

sursa: adevarul.ro

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/amintiri-din-regimul-ceausescu-care-erau-cele-mai-cautate-tigari-ce-dulciuri-savurau-copiii-si-ce-gaseai-la-alimentara-36362.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/amintiri-din-regimul-ceausescu-care-erau-cele-mai-cautate-tigari-ce-dulciuri-savurau-copiii-si-ce-gaseai-la-alimentara-36362-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv