Această descoperire, publicată în revista Science, este prima dovadă că albinele și bondarii pot învăța ceva care nu este direct legat de sarcinile lor obișnuite de căutare a hranei.

De asemenea, descoperirea a dus și la tragerea unei alte concluzii majore, și anume că albinele par să învețe mai bine atunci când observă comportamentul semenelor, ele putând chiar să îmbunătățească tehnicile predecesoarelor lor.

Se știa până acum că oamenii, primatele, mamiferele marine și păsările puteau învăța să rezolve probleme complexe. Dar insectele nu erau considerate până acum ca parte a acestui grup elitist.

“Studiul nostru dezminte total ideile potrivit cărora creierele mici le împiedică pe insecte să aibă o flexibilitate a comportamentului și că nu pot avea decât capacități de învățare foarte simple”, a explicat Lars Chittka, unul dintre coautorii acestor studii, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra, conform Agepres.

“Voiam să explorăm limitele cognitive ale bondarilor, testându-i cum ar putea utiliza un obiect neobișnuit pentru a efectua o sarcină pe care nicio insectă din istoria evoluției albinelor nu a trebuit să o facă vreodată”, a adăugat Clint Perry, un alt coautor și profesor în cadrul aceleiași instituții de învățământ.

Bondarii și albinele au fost antrenate să împingă, pe rând, o minge mică care avea aproape mărimea lor. Mingea trebuia să ajungă într-un loc precis înainte ca insecta să primească o recompensă dulce.

Unele dintre albine au devenit capabile de această sarcină numai urmărindu-le pe celelalte, iar altele datorită unor magneți care făceau mingea să se miște așa cum se dorea. De asemenea, un al treilea grup nu a mai fost antrenat deloc.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Această descoperire, publicată în revista Science, este prima dovadă că albinele și bondarii pot învăța ceva care nu este direct legat de sarcinile lor obișnuite de căutare a hranei.De asemenea, descoperirea a dus și la tragerea unei alte concluzii majore, și anume că albinele par să învețe mai bine...

Preluat de la EVZ