loading…

Un arădean strânge semnături pentru a determina preotul ortodox din cartierul Grădiște al municipiului Arad să tragă clopotele mai încet la biserică, deoarece ar depăși limita maximă de zgomot admisă prin lege. Preotul, în schimb, îl invită pe arădean să se apropie mai mult de biserică.

Arădeanul Răzvan Anghel a anunțat pe contul său de Facebook că stânge semnături pentru a-l determina pe preotul ortodox din cartierul Grădiște să tragă clopotele mai încet.

“De azi strâng în Cartierul Grădiște semnături ca să-l convingem pe preotul Roja să dea clopotele mai încet la biserica nouă, că e cam tare. Dacă stai în Grădiște și ți se pare prea tare sau dacă ai un prieten care stă în Grădiște și știe despre ce vorbesc, dă un semn”, a scris Răzvan Anghel pe contul său de Facebook.

Răzvan Anghel a declarat, pentru Mediafax, că la biserica din Grădiște, la care nu se țin slujbe pentru că nu a fost dată încă în folosință, clopotele, trase de trei ori pe zi, la orele 8.00, 12.00 și 18.00, sunt prea zgomotoase și ar depăși limita maximă admisă de lege.

“Stau cam la 200 de metri de biserică. (…) Nu am luat legătura cu preotul, am sunat la Episcopia Aradului, mi-au zis să nu fac cerere că pot să vorbesc direct cu ei, le-am zis de problemă, mi-au dat numărul preotului, dar nu mi-a răspuns niciodată la telefon. Cei de la parohie mi-au zis că asta nu poate fi o problemă, că poate mi se pare. Și chiar am crezut că poate mi se pare și am o problemă sau am urechile foarte sensibile. Și am cumpărat un sonometru. După cum arată testul, zgomotul e undeva între 70 și 80 de decibeli, în condițiile în care maxima admisă e de 80 de decibeli”, a spus arădeanul.

Răzvan Anghel bănuiește că nu clopotele sunt de vină, ci construcția bisericii, care nu este încă finalizată.

“Vreau să vorbesc cu un avocat și înainte, vreau să vorbim cu preotul, presupun că nu a capitonat turla, nu cred că sunt o problemă clopotele. Probabil că nu e gata construcția, practic biserica nu e dată în funcțiune. (…) Vecinii toți m-au felicitat pentru inițiativă, dar pe furiș, personal, nimeni nu are curajul să vină să semneze sau să ia o poziție oficială, poate le e frică”, a mai spus Răzvan Anghel.

În replică, preotul paroh al bisericii, Viorel Roja, a declarat că biserica are clopote profesioniste care se încadrează în normele europene.

“Clopotele trag din 2015 și în acest interval de timp, ca unul care cunosc tot arealul parohiei, pot să remarc faptul că oamenii sunt încântați, fascinați și foarte fericiți de aceste clopote pe care le-am procurat din spațiul european, mai exact de la Innsbruck, Austria, făcute, turnate de celebra familie Grassmayr, care toarnă clopote de 400 de ani în Europa. Clopotele sunt extrem de profesioniste, sonorul lor este muzică realmente, au fost montate în turnul clopotniței de către o firmă autorizată care are exclusivitate pe România cu firma Grassmayr și care montează nu doar în România, ci în întreg spațiul european acest timp de clopote”, a spus părintele paroh Viorel Roja.

Potrivit acestuia, limita de zgomot admisă prin lege trebuie să se încadreze între 55 și 85 decibeli, ceea ce la biserica din Grădiște se și întâmplă.

De asemenea, preotul a declarat că în momentul în care la biserică vor avea loc slujbe, intervalul orar la care vor fi trase clopotele va fi reevaluat.

Preotul l-a invitat pe Răzvan Anghel să se apropie mai mult de biserică: “Noi suntem încadrați în normele europene. Vine postul Paștelui, îl invit pe domnul Anghel să ne caute, să se apropie de noi, să îi transmit aceste realități, poate va înțelege situația dată și cu o deschidere mai mare către sacramentul pe care vrem să îl împlinim și eu cred că, rugându-ne pentru dânsul, va înțelege că este binele unei comunități, a unei parohii vaste”.

Câteva zeci de persoane au reacționat la postarea arădeanului, cei mai mulți fiind de părere că înainte să se apuce de strâns semnături ar fi trebuit să ia legătura cu preotul. Alții îl susțin, iar unul dintre prietenii virtuali îi recomandă să nu se ia de preoți și să meargă mai des pe la biserică.

La rândul lor, locuitorii din cartier nu se declară deranjați de clopotele bisericii.

“Eu nu sunt ortodoxă, dar când bat clopotele ies încă în curte să le aud mai bine”, a declarat o femeie.

“Cum să mă deranjeze, că doar nu trag toată ziua și câteva minute e chiar frumos să mai auzi clopotul”, a spus și un bărbat.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/un-barbat-strange-semnaturi-pentru-ca-preotul-unui-cartier-sa-traga-clopotele-mai-incet-36324.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/un-barbat-strange-semnaturi-pentru-ca-preotul-unui-cartier-sa-traga-clopotele-mai-incet-36324-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv