E limpede că, la 27 de ani de la acțiunea orchestrată, brutală și eficace a minerilor, Puterea s-a mai cizelat. Acum ne putem opune Guvernului fără să fim omorâți, ciomăgiți, umpluți de sânge și de sechele. Cu excepția unei seri în care un grup de ultrași beți (aflați probabil în lesa unui patron de club sportiv) a destrămat, pentru două ore, atmosfera civilizată, în agora bucureșteană unde s-a manifestat pașnic, s-au împărțit ceai fierbinte și cafea. Nemulțumirile oamenilor par a se stinge de la sine, o dată cu eliminarea hulitei Ordononanțe 13.În vara lui ’90, însă, când zeci de mii de români s-au ridicat împotriva comunismului cu față umană propus de Ion Iliescu, protestele lor au fost sparte cu bâta. La propriu!

Apelul lui Iliescu, apoi măcelul

„Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”, clama, viclean, succesorul lui Ceaușescu. Acest îndemn i-a scos din întuneric pe truditorii minelor de pe Valea Jiului. În zorii zilei de 14 iunie, trenurile groazei au revărsat în Gara de Nord mii de ortaci. Manipulată, amăgită, scăpată din mână de Ion Iliescu, hoarda sălbăticită a înecat în sânge fenomenul Piața Univeristății, mai bine de șapte sute de studenți și intelectuali fiind bătuți crunt. Potrivit cifrelor oficiale, șase oameni și-au pierdut viața. Se vorbește însă de aproape 100 de victime, a căror moarte ar fi fost pusă sub sigiliul tăcerii.

Iliescu le-a mulțumit minerilor, apoi i-a trimis acasă. Dosarul „Mineriadei”, expresie unică pe cuprinsul planetei, a fost redeschis în 2015, la presiunile instanțelor europene, Iliescu fiind acuzat de crime împotriva umanității.

Pentru aceste fotografiidocument îi mulțumim lui Gabriel Miron, un veteran al presei românești.

 Mai multe fototgrafii puteți vedea pe siteul său : www.gabrielmiron.ro

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/clipboard02_89.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/clipboard02_89-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
E limpede că, la 27 de ani de la acțiunea orchestrată, brutală și eficace a minerilor, Puterea s-a mai cizelat. Acum ne putem opune Guvernului fără să fim omorâți, ciomăgiți, umpluți de sânge și de sechele. Cu excepția unei seri în care un grup de ultrași beți (aflați probabil...

Preluat de la EVZ