Potrivit datelor oficiale publicate miercuri, arată că guvernul suedez a înregistrat un surplus bugetar de 85 de miliarde de coroane suedeze adică 9,5 miliarde dolari,  în 2016, din care aproximativ 40 de miliarde de coroane provin din plăţile prea mari pentru taxe.

Guvernul va trebui să returneze 4,45 miliarde de dolari companiilor şi populaţiei care au plătit intenţionat taxe prea mari anul trecut.

În timp ce dobânzile au scăzut, legislaţia fiscală suedeză prevede ca sumele excedentare din conturile contribuabililor continuă să aduca o dobândă anuală de minimum 0,56% pe an. Din acest motiv, mulţi oameni le folosesc în locul depozitelor bancare.

Bineînţeles că alte guverne ar fi mulţumite cu un surplus bugetar de peste două ori nivelul estimat. Dar Executivul de la Stockholm se plânge că acest împrumut involuntar din partea populaţiei îl va costa circa 800 de milioane de coroane in 2016 şi 2017, mai mult decât dacă s-ar fi împrumutat pe piaţa financiară.

O evoluţie similara a avut loc şi în Elvetia, care de nevoie a trecut la dobanzi negative in 2015.  ”Nu ştiu cât vor sta acesti bani în conturi, ceea ce înseamnă că dacă vor fi retraşi Guvernul va trebui să se finanţeze din altă parte”. “Guvernul a eliminat acum dobânzile pentru aceste depozite, dar biroul pentru datoria naţională se asteaptă ca şi o dobandă zero va ramâne atractiva pentru companii.” a explicat Olle Holmgren, directorul pentru strategii, potrivit protv.md.

rootstireaActualitate/EsentialEconomie
Potrivit datelor oficiale publicate miercuri, arată că guvernul suedez a înregistrat un surplus bugetar de 85 de miliarde de coroane suedeze adică 9,5 miliarde dolari,  în 2016, din care aproximativ 40 de miliarde de coroane provin din plăţile prea mari pentru taxe.Guvernul va trebui să returneze 4,45 miliarde de...

Preluat de la EVZ