În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Policarp din Smirna şi Gorgonia. Nimic în ”Kalendar”.

Dragi lupi, padawani și hobbiți primesc aproape continuu informații și vești de peste tot. Între punctele mele de interes se situează Tesla Motors și SpaceX, adică Elon Musk. Am, din nou o informație pe care nu o s-o găsiți nicăieri. Elon Musk scrie un manual de management! Pe care o să-l publice mai târziu, pe când o să se afle în drum spre Marte. Nu are niciun rost să-și instruiască concurenții, a zâmbit el când a fost prins de apropiații lui pe când scria la manual.

Modul în care înțelege ”ledership and management” Elon Musk, este ilustrat de performanțele lui deosebite. Nu este un CEO apropiat, popular, cum a fost prietenul meu Chris de Margerie, se mai plânge la TOTAL și astăzi după el. Nu. El dă oamenii afară, pentru cea mai mică greșeală. Bun, cea mai mică greșeală a fost explozia lui Falcon 9  în septembrie trecut. Cineva dintre controlori a fugit la spital ca sa asiste la nașterea primului lui copil. Elon Musk l-a dat afară. Oamenii au început să murmure că este inuman și contrar legii. CEO i-a strâns pe toți și le-a spus că este foarte mulțumit de rezultatele muncii lor și că consideră că toți și-au făcut treaba excelent și că nimeni nu a greșit. Toți au fost de acord. Rezultă, a urmat Elon Musk că cel vinovat de pierderea a multor milioane de dolari și a trei sateliți de telecomunicații Iridiu, care puteau aduce o avere, este X, care nu a fost aici ca să-și facă treaba. Nu o sa-l dau in judecata ca să-mi recuperez prejudiciul, a urmat Elon Musk, nici nu aș avea de unde, dar nu pot să-l las să ne mai facă pagube în viitor, nu ne mai putem baza pe el, este un om nesigur. Toți oamenii au pus capul în pământ, CEO avea dreptate!

Elon Musk a dat afară de la Tesla Motors și SpaceX și mai mulți români, care și-au adus obiceiurile proaste cu ei. El nu prea se sinchisește de legi, sindicate și politic corect. Are ceva de făcut și o să facă!

Să vă reamintesc că este bătaie la angajările la Tesla și SpaceX? Cu toate că slariile nu sunt grozave. CEO aplică principiul managementului lui Peter Drcker, conducerea prin obiective asumate, nu impuse. Apoi le promite oamenilor sume mari de bani, foarte mari, dacă fac mai bine, mai repede, mai mult. S-au câștigat averi la Tesla Motors. Acum există o afluență de specialiști IT – Elon Musk ia ce este mai bun la Apple, Microsoft etc.

În conducerea oamenilor și în managementul afacerilor am observat la Elon Musk o combinare între principiile managementului lui Peter Drucker și Codul Bushido. Dintr-o sursă foarte particulară, neconfirmată decât de rezultatele lui Elon Musk, aflu că CEO Tesla Motors și SpaceX practică o formă de disciplină spirituală orientală, Zen, sau Meditație Transcedentală. Se știe că în adolescență, în Africa de Sud, a fost instruit în arte marțiale, în Aikido.

Principiile managemntului lui Elon Musk sunt aproape ca cele ale lui Peter Druker, cu unele variații. Iată unele dintre ele: 

  • Să faci lucrul corect este mai important decât să faci corect lucrurile. Să faci lucrul corect este ”ledearship”, să faci corect lucrurile este ”management”!
  • Dacă te implici în ceva nou, trebuie să încetezi lucrul vechi.
  • Tot ceea ce se poate măsura, se poate îmbunătăți.
  • Cele mai bune rezultate se obțin folosind oportunitățile, nu rezolvând problemele.
  • Planurile pe termen lung nu înseamnă viitoare decizii, ci viitorul actualelor decizii.
  • Dacă, la o ședință de producție, toată lumea este de acord, înseamnă că s-a luat cea mai ușoară decizie greșită.
  • Nu ne permitem sa riscăm, dar dacă am apucat-o pe o cale, într-un proiect, sau în orice, nu dăm înapoi decât dacă Dumnezeu este în fața noastră.

Mai sunt câteva, doar pe aceste am primit permisiune să le public. Restul sunt prea personale, prea arată cum a obținut Elon Musk succesul.

Am avut plăcerea și onoarea să beneficiez de consultanța lui Peter Drucker. Mai întâi trebuie să risipesc o superstiție. Peter Ferdinand Drucker nu a fost evreu, vorba lui Bibi, nu a fost niciodată, a fost un austriac căruia nu i-au plăcut naziștii și a plecat în America. Drucker a scris câteva cărți și a atras atenția asupra lui. Șansa vieții lui a fost în anul 1946 când General Motor i-a cerut să-i examineze și să evalueze structura corporatistă. Rezultatul, un raport de 101 pagini, numit ”Concept of the Corporation”, o carte apărută în anul 1946, stătea pe masa din biroul spartan, dar luxos, al milionarului Molavi.

Eram tăcuți, îngrijorați și fără soluții, în februarie 1984. Șeful asociației domnul Ștefan Căciulescu, un om deosebit și un specialist de mare clasă, de la ISPH, era de mult acasă la el. Era ora zece noaptea, ora Teheranului și eu mă întorsesem dintr-o misiune la Bazargan, la vamă. Întotdeauna lăsam mașina în parcare la ”șerkate” la firmă, stăteam încă la hotelul ”Nader” din apropiere. Când să parchez, Heidary, paznicul de noapte, asasinul, mi-a spus în farsi că șeful este încă sus. Am crezut că este domnul Căciulescu și am urcat la etajul trei să-i spun aventurile mele din vamă. Nu era nimeni, întuneric. Dar, lumină la etajul doi, iar o voce ma somează, in franțuzește să spun cine sunt. Spun cine sunt și cobor. Molavi Hassan Tabrizi, singur și îngrijorat. Cu Molavi aveam o legătură specială, în afara ochilor românilor. Se baza pe cultură și limba franceză. În plus Molavi mă prețuia pentru că eram gestionarul fondurilor, singura semnătură în bancă pentru mult doriții dolari și pentru că el avea patru fete și niciun băiat. Băiatule, mi-a spus Molavi, parca a fost o minune, la tine mă gândeam. Apoi a început să-mi povestească ultima ședință cu TRWB (Teheran Regional water Board) și cu ministrul energiei, Taki Banki.

Mai rău nu se putea, la câteva luni de la începerea lucrărilor reușisem să intrăm în blocaj financiar. Era o evidentă greșeală de management, dar ce, când și unde? Eu eram prea tânăr, aveam doar puțin peste 30 de ani, dar bănuiam că la șantier se atacaseră lucrările în ordinea tehnologică, nu într-o ordine care să permită încasarea unor sume care să acopere cheltuielile. I-am spus și lui Molavi, el a dat abătut din cap și mi-a spus că am dreptate. Apoi mi-a arătat raportul lui Drucker. Pe coperta trei era un număr de telefon și o adresă, Peter Drucker își făcea reclamă, era la început. M-am uitat la Molavi, întrebător. Dă-i tu telefon, toate telefoanele sunt ascultate dar ne lasă să vorbim cu America. Eu aș putea să am probleme, dacă mi se recunoaște vocea, a spus. Am făcut cu grijă lungul număr la telefonul cu disc de cifre, am sunat de vreo trei ori, gândindu-mă că în America este prânzul, când îmi răspunde o voce de femeie. Aș vrea să vorbesc cu domnul Peter Drucker, am spus. Soțul meu nu este acasă, dar despre ce este vorba. Îi explic și Doris, parcă așa o chema pe soția lui Peter Drucker, îmi spune că soțul ei o să fie probabil foarte încântat să ofere sfaturi într-o problemă așa de interesantă și importantă. Am fixat ora la care să vorbesc, a doua zi, cu Peter Drucker. Ne-am înțeles perfect, a doua zi, nici nu a cerut mult, câteva sute de dolari pe lună, iar din acel moment au început să curgă pe telex, telex se folosea pe atunci, evaluările și sfaturile părintelui managementului. Molavi le smulgea din telex și pleca cu ele val-vârtej la minister. Așa am învățat și eu puțin management performat, din discuțiile la telefon cu Peter Drucker. Nu știm de ce, dar părintele managementului a reziliat înțelegerea noastră, doi ani mai târziu. Probabil că nu făcea bine la imagine că dădea sfaturi în Iran și s-au găsit câțiva care să-i sugereze acest lucru. Dar, de atunci, ne-am descurcat pe picioarele noastre, Peter Drucker fusese un bun dascăl!

Dragi lupi, padawani și hobbiți aflu că NASA a mai descoperit șapte exoplanete de dimensunile Pământului, la vreo 40 de ani-lumină, în jurul aceleiași stele pitice, dintre care trei sunt în zona locuibilă, adică pot suporta viața. Să mă scuzați, acum o să intru pe Skype cu sursa mea de la NASA, ca să aflu amănunte, asta cu speranța și certitudinea că mâine este în defintiv, o altă zi!

BERBEC   Zi favorabilă achizițiilor, decretează Mercur! Orice obiect cumpărat astăzi, te va bucura mult, mai ales sub raportul calitate-preţ! Marte și Venus, din zodie, te avantajează sentimental. Relaţiile sentimentale sunt bine aspectate. Calităţile tale magnetice şi carisma te avantajează, foloseşte-le, fie la serviciu, fie la piaţă, fie în dragoste. Nu amesteca, însă, plăcutul cu utilul. Nu-ţi fă planuri pe termen lung, ca să nu zăpăceşti familia, pe cei apropiaţi. O veste pe seară de la rude de departe.  Uită ieri, trăieşte astăzi, mâine – mai vedem…

TAUR    Ești inspirat, poți convinge pe cei din jur de justețea faptelor, actelor și gesturilor tale. Dar, trebuie să dai dovadă de calm şi răbdare pentru ca să anulezi unele aspecte nefavorabile. Ceva se poate întâmplă – mare atenţie la călătorii sau deplasări. Dacă eşti precaut, vigilent şi prudent, totul este foarte bine. Evită locurile aglomerate, spaţiile deschise, curentul şi datoriile. Oferă respect celor mai bine plasaţi ca tine pe scara socială pentru că omul superior ascultă, omul materialist trăncăneşte, înţeleptul configurează – spune înţeleptul chinez.

GEMENI   Astăzi nu eşti foarte inspirat în relaţiile umane, mare atenţie la mişcările bruşte, la propriu şi mai ales la figurat. Evită să te bagi în treburile altora, zâmbeşte şi taci din gură! Ai oarece probleme de rezolvat, la serviciu, sau la şcoală, sau unde munceşti sau înveţi.  Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror, nu intra în criză de timp. Pentru asta sunt făcuţi prietenii şi părinţii. Deci, este momentul sa-ti faci prieteni in cadrul activitatii profesionale, pentru ca s-ar putea sa ai nevoie de sprijinul şi ajutorul lor competent.

RAC   Ai un simţ posesiv de invidiat, caracteristic zodiei. Astăzi încerci să controlezi cât mai mulţi colegi, prieteni, membrii ai familiei, să-i “bagi în buzunarul tău“. Atenţie, să nu-i sufoci! Evita astazi orice lucru, vorba, fapta sau gest care pot avea o implicatie sau un aspect din domeniul legal sau al jurisprudentei, dar, cere un sfat. Nu semna contracte, nu incheia intelegeri. Nu te duce la bancă sau la bursă, nici măcar în piaţa. Astăzi, nu! Stelele spun, la fel ca un bătrân înţelept chinez, că prea multa insistenţă duce la dezastru, pe cand cumpatarea aduce succesul!

LEU   Astăzi realizezi că viaţa îţi oferă ceea ce îţi trebuie, nu ceea ce îţi doreşti! Ai impresia că trăieşti într-o nesigură junglă de beton. Simţul inutilităţii oricărui efort te face filosof! Ceva despre managementul crizelor. Se declanşează o mica criză la serviciu, pe care o poti rezolva cu calm si tact, dar mai ales amintindu-ţi unde ai pus cheia de la uşa biroului! Glumeam, dar fii atent! Astăzi atenţie la atenţie, pentru că eşti într-o stare veseloasă, fleaţă şi confuză. 

FECIOARĂ   Crezi că te poţi face util, că ajutorul tău este necesar. Foarte bine, este un demers bun pentru sufletul tău, pentru că bine faci, bine găseşti! Dar nu exagera, nu ești ”mama răniților”! Un telefon iti face multa placere – este cineva care te interesează. Atenţie la ce spui, vorbeşte clar şi nu te hăhăi tot timpul. Doar vocea trebuie să „zâmbească”! Perioada favorizează nativii care activează  în transporturi, educaţie şi turism. Pe seară, în familie, cu prietenii ai tendinta, pentru unii supărătoare, de a fi permanent in ofensiva, sa ţii la părerea ta şi să nu  faci concesii sau compromisuri nimanui.

BALANŢĂ   Dispoziţia ta sufletească e dintre cele mai bune. Azi fă-ţi o imagine care să corespundă preferinţelor anturajului. Ca să reușești, trebuie să placi celor din jur, ca să ai sprijinul lor! Stai undeva unde este cald si bine! La propriu şi la figurat… Poziţia lui Venus, patroana ta, indică reuşite în mai toate domeniile.  Câştiguri modeste dar sigure. Sănătatea nu îţi este afectată, dar este bine să eviţi frigul şi umezeala. Abordarea sistematică a situaţiei iti furnizează datele necesare rezolvarii ei. Partea proastă esta ca nu depinde numai de tine!

SCORPION  Dimineață densă, în care încerci să controlezi timpul, să prevezi şi să planifici. Aşa, lucrurile şi evenimentele nu te mai îngrijorează, îţi păstrezi calmul şi seninătatea, cheile sănătăţii! Stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent. Totuşi, astazi nu trebuie sa forţezi lămurirea unor situatii sentimentale, deoarece atuul pe care te bazezi, gândirea rece, logica şi cinică nu te ajută prea mult.  Horoscopul tău arată că iti este necesara o viata ceva mai activa, şi poţi incepe cu sală, bazin şi saună, evitand aglomeraţia, dar şi frigul, umezeala și soarele cu dinți.

SĂGETĂTOR    O zi de trecere. Trebuie să-ți organizezi un pic viața, să planifici și să te folosești de răgazul dat de această zi ca să pui unele lucruri la punct. Garderoba de primăvară, de exemplu! Ori problema cu care te confrunţi azi este foarte complexă, ori, din cauza oboselii, nu te poţi concentra. Şi într-un caz şi în celălat nu aştepta să intri în criză de timp, cere ajutor. Cu toate ca vremea si vremurile te influenţează negativ şi treci printr-o perioadă mediocră, fă în aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Totuşi, cu ceva curaj o să reuşeşti în ceea ce îţi propui.

CAPRICORN   O zi plină, eşti foarte prins de muncă. Discuţiile şi bruiajul sonor din jurul tău te distrag şi te pot face nervos. Concentrează-te, pune-ți căștile, nu te lăsa disturbat, ai multă treabă! Conjunctura astrologică îţi indică o energie în creştere. Profită de această amplificare a vitalităţii, cu harnicia şi voinţa care te caracterizează, să prevalezi, să ai succes. Energia suplimentară furnizată te face să te risipeşti mai ales în latura mai frivolă a vieţii, sigur, după orele de program. Interesul, aproape o pasiune s-ar putea spune, caracteristic zilei este pentru îmbrăcăminte. Vrei neapărat să cumperi ceva frumos şi călduros. Foarte bine!

VĂRSĂTOR   Nu spune nici da, nici nu, amână tot ceea ce depinde de tine şi zâmbeşte! Azi eşti mai empatic şi deci, mai vulnerabil. Nu trebuie să devină evidentă slăbiciunea ta, inamicii abia așteaptă! Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere. O zi care se anunţă obişnuită, dacă nu te-ar nelinişti veştile rele din presă. Vezi-ţi de treburile tale, de familia ta, de programul tău şi gândeşte de bine, fără întrebări inutile. Şi, repet, gândeşte de bine, vorbeşte de bine, fă fapte bune! Este Crezul primilor creştini, cei care îl urmau pe Iisus!

PEŞTI   Dacă îţi serveşte la ceva, să ştii că tu ai dreptate! Așa spune conjunctura, chiar dacă trebuie să cedezi în fața celor mai puternici, sau pe care îi iubești. Să rămână secretul între noi! Trebuie doar să îndrăzneşti, norocul ajută pe cei curajoşi! Sfera comunicării este, însă, afectată dar şi evenimentele şi emoţiile în sensul întârzierii şi a estompării lor, mai ales in sfera personala, a propriilor interese. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente.

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Policarp din Smirna şi Gorgonia. Nimic în ”Kalendar”.Dragi lupi, padawani și hobbiți primesc aproape continuu informații și vești de peste tot. Între punctele mele de interes se situează Tesla Motors și SpaceX, adică Elon Musk. Am, din nou o informație pe care nu o...

Preluat de la EVZ