După mai multe zile de schimburi verbale acerbe, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe turc a acuzat Iranul că „nu ezită să retrimită în zone de război persoane venite să găsească un refugiu”.

„Iranul ar trebui să-şi revizuiască politica regională”, a adăugat Huseyin Muftuoglu într-un comunicat apărut marţi pe site-ul ministerului, scrie AFP, citată de Agerpres.

Rivale istorice, Ankara şi Teheran au dezvoltat în ultimele luni o cooperare bazată pe pragmatism, susţinând astfel împreună un armistiţiu care – în pofida încălcărilor repetate – a permis reducerea intensităţii luptelor în Siria.

Dar Siria cristalizează disensiunile care continuă să existe între Iran, putere şiită care îl susţine pe preşedintele Bashar al-Assad, şi Turcia, cu populaţie majoritar sunnită, care susţine grupările opoziţiei.

În weekend, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a acuzat Iranul că vrea să „transforme Siria şi Irakul în ţări şiite”.

Cu câteva zile înainte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan evocase, în cursul unul turneu în mai multe ţări din Golf, pericolul „naţionalismului persan”. Ca reacţie la aceste declaraţii, Teheranul l-a convocat luni pe ambasadorul Turciei pentru a-i transmite „protestul Iranului”.

„Răbdarea noastră are limite”, declarase cu puţin timp înainte purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Bahram Ghassem, care a denunţat „afirmaţii neconstructive”.

Aceste dueluri verbale survin cu câteva zile înainte ca negocierile intersiriene să înceapă, joi, la Geneva, pentru a încerca să găsească o soluţie la un război care a făcut peste 310.000 de morţi şi a lăsat pe drumuri milioane de sirieni după 2011.

Turcia şi Iranul au amândouă trupe la sol în Siria şi observatorii estimează că o soluţie politică este dificil de avut în vedere fără un minim de înţelegere între ele.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
După mai multe zile de schimburi verbale acerbe, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe turc a acuzat Iranul că „nu ezită să retrimită în zone de război persoane venite să găsească un refugiu'.„Iranul ar trebui să-şi revizuiască politica regională', a adăugat Huseyin Muftuoglu într-un comunicat apărut marţi pe...

Preluat de la EVZ