McMaster este con siderat un tac tician militar bine pregătit și un gânditor strategic, dar alegerea sa pentru această funcție i-a surprins pe mulți analiști, care se întreabă cum va reuși să gestioneze relația cu Casa Albă, un ofițer care pune sub semnul întrebării autoritatea superiorilor.

„Este foarte respectat de toată lumea din armată și suntem onorați să fie alături de noi”, le-a spus Trump reporterilor, adăugând că este vorba despre „un om cu un talent extraordinar și o experiență pe măsură”.

Rusia, subiectul sensibil

Un subiect pe care cei doi s-ar putea să nu fie de acord este Rusia. McMaster împărtășește opinia larg răspândită în rândul armatei și a serviciilor secrete americane, conform căreia Rusia reprezintă o ame nințare la adresa SUA, dar McMaster îl înlocuiește pe gen.lt. Michael Flynn, care a perceput Rusia ca pe un potențial partener geostrategic. Consilierul pentru securitate națională îl sfătuiește pe pre ședinte, este independent politic și nu are nevoie confirmarea Senatului. In flu ențează politica externă a șefului statului și participă la reuniunile Consiliului Național de Securitate.

Cuvinte de laudă

Senatorul republican John McCain, președintele comisiei pentru forțele armate, un critic al lui Trump, a lăudat alegerea lui McMaster pentru această funcție. Și un fost ambasador american în Rusia, democratul Michael McFaul, l-a lăudat precizând că lui McMaster „nu-i va fi frică să-și critice șeful”.

Trump a mai spus că generalul în rezervă Keith Kellogg și John Bolton, fost ambasador al SUA la ONU, vor fi invitați să ocupe funcții în administrația Trump.

Cine este H.R. McMaster

Herbert Raymond McMaster McMaster, 54 de ani, este absolvent al Academiei Militare West Point și are un doctorat în istoria SUA, la Universitatea Carolina de Nord. A fost nominalizat de revista Time între primii 100 cei mai influenți oameni din lume, în 2014. Este combatant veteran, și-a câștigat renumele în primul război din Golf și a primit medalia Steaua de Argint, după ce a fost comandantul trupelor americane din Regimentul 2 Cavalerie, care a distrus o parte din Garda Revoluționară Irakiană, în 1991, în cea mai mare „bătălie a tancurilor”, de după Al Doilea Război Mondial.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
McMaster este con siderat un tac tician militar bine pregătit și un gânditor strategic, dar alegerea sa pentru această funcție i-a surprins pe mulți analiști, care se întreabă cum va reuși să gestioneze relația cu Casa Albă, un ofițer care pune sub semnul întrebării autoritatea superiorilor.„Este foarte respectat de...

Preluat de la EVZ