Deşi Guvernul a aprobat la 12 ianuarie o hotărâre care prevede că începând cu data de 1 martie „pacientul beneficiază de prescripţie medicală la momentul diagnosticării cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se accesul rapid la medicamentele necesare, cu efect în îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor”, CNAS „doreşte introducerea nejustificată a unui set de criterii care să îngreuneze semnificativ accesul pacienţilor cu boli reumatice grave la terapia biologică la care sunt îndreptăţiţi prin lege şi să anuleze practic efectul benefic al prevederilor HG 18/2017”, se arată într-un comunicat transmis astăzi de LRR.
Potrivit sursei citate, CNAS doreşte introducerea unor limitări nejustificate ale opţiunilor terapeutice, prin obligarea medicului să prescrie tuturor pacienţilor, indiferent de starea bolii sau evaluarea riscului individual, a unui singur medicament biologic, într-o ordine prestabilită pe criterii administrative.
LRR semnalează obligarea pacientului aflat în terapie biologică să obţină prescrierea medicaţiei antireumatice non-biologice numai de la medicul specialist şi nu de la medicul de familie.
Organizaţia reclamă şi refuzul terapiei biologice pentru acei pacienţi care nu sunt înregistraţi cu prescripţii decontate în sistemul electronic al CNAS.
Liga Română contra Reumatismului consideră că măsurile propuse de CNAS vin în flagrantă contradicţie cu programul de guvernare al PSD, care prevede că: „Guvernul susţine ca actul medical, indiferent de nivelul şi complexitatea lui, să fie acordat doar în urma respectării ghidurilor şi protocoalelor după model european, pentru ca pacientul să beneficieze de un tratament corect, cu efecte în planul vindecării şi îmbunătăţirii calităţii vieţii”.
Totodată, aminteşte LRR, Guvernul Grindeanu şi-a asumat „debirocratizarea accesului la tratament al pacienţilor din programele naţionale, înţelegând prin aceasta, accesul pacienţilor la tratamentul adecvat la momentul diagnosticării. Reducerea timpului se va realiza prin desfiinţarea comisiilor şi posibilitatea medicului terapeut de a-şi alege cea mai bună variantă de tratament pentru pacientul său”.
Conform sursei citate, CNAS reia propuneri dintr-o iniţiativă legislativă a fostei guvernări, care în noiembrie 2016 a încercat să impună prevederi similare şi care au fost retrase ca urmare a unor consultări publice şi a criticilor vehemente formulate atât de asociaţiile profesionale ale medicilor, cât şi de asociaţiile de pacienţi.
„Liga Română contra Reumatismului consideră o circumstanţă agravantă faptul că CNAS doreşte să impună astfel de criterii restrictive numai în specialitatea reumatologie, ceea ce ar determina o discriminare majoră a bolnavilor reumatici faţă de cei cu alte suferinţe, în condiţiile în care statul trebuie să îşi trateze toţi cetăţenii în mod egal, nediscriminator, aplicând aceleaşi criterii tuturor pacienţilor, indiferent de boală”, se precizează în comunicat.
Mai multe organizaţii s-au alăturat protestului LRR faţă de „propunerile abuzive” ale CNAS: Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Asociaţia Pavel, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania. De asemenea, LRR a solicitat sprijin organizaţiilor internaţionale la care este afiliată: EULAR-PARE (European League Against Rheumatism – Liga europeană contra reumatismului), AGORA (Platforma organizaţiilor persoanelor cu boli reumatice şi musculoscheletale din Sudul Europei).

 

rootstireaActualitate/EsentialSanatate
Deşi Guvernul a aprobat la 12 ianuarie o hotărâre care prevede că începând cu data de 1 martie „pacientul beneficiază de prescripţie medicală la momentul diagnosticării cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se accesul rapid la medicamentele necesare, cu efect în îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor”, CNAS...

Preluat de la EVZ