Ildar Dadin a fost trimis la închisoare, în decembrie 2015, și a devenit prima persoană condamnată pe baza noii legislații mai dure privind demonstrațiile, scrie BBC.

El s-a plâns că a fost torturat în închisoare.

Curtea Supremă a dispus eliberarea lui Dadin și a cerut ca „dreptul său de reabilitare” să fie recunoscut, conform agenției Interfax.

Activistul a fost condamnat pentru că a încălcat regulile adunărilor publice, conform agenției TASS.

„Președintele Curții Supreme a Federației Ruse a decis anularea verdictului, închiderea cazului și eliberarea lui Dadin din arest”, a dat citire un judecător sentinței.

Avocatul activistului a declarat că încă nu a decis dacă va cere compensații pentru condamnarea penală ilegală a clientului său. Avocata Kseniya Kostromina a declarat că nu a discutat încă despre această problemă cu Ildar. Este foarte probabil ca Ildar Dadin să fie eliebrat din colonia penală în 27 februarie, a precizat ea.

Procurorul ceruse completului instanței Curții Supreme să anuleze verdictul și să încheie procedurile în acest caz, eliberându-l din închisoare și dându-i dreptul a reabilitare.

În decembrie 2015, Tribunal districtului Basmanny din Moscova l-a declarat vinovat de patru capete de acuzare, pentru că a participat la proteste neautorizate în capitala Rusiei. A fost condamnat la trei ani într-o colonie de deținuți, dar apoi Curtea de apel a orașului Moscova i-a redus pedeapsa la doi ani și jumătate de închisoare.

Dadin a făcut apel, reclamând articolul legii pe baza căruia a fost condamnat, la Curtea Constituțională – articolul 212.1, introdus în Condul penal rusesc în iulie 2014.

În noiembrie 2016, presa rusă a publicat o scrisoare a lui Dadin, în care spunea că a fost torturat în timp ce își ispășea pedeapsa în colonia Segezh din Karelia, în nord-vstul Rusiei. Medicii independenți care l-au vizitat la închisoare au susținut că nu au găsit semne ale unor răni pe corp, nici anchetatorii nu au găsit dovezi, notează TASS. Totuși, Dadin a fost transferat într-o colonie pentru deținuți în regiunea Altai din Siberia.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Ildar Dadin a fost trimis la închisoare, în decembrie 2015, și a devenit prima persoană condamnată pe baza noii legislații mai dure privind demonstrațiile, scrie BBC.El s-a plâns că a fost torturat în închisoare.Curtea Supremă a dispus eliberarea lui Dadin și a cerut ca „dreptul său de reabilitare” să...

Preluat de la EVZ