loading…

Secretarul de stat, Liviu Pop a declarat, miercuri, că elevii de clasa a V-a vor primi, în septembrie, atât manuale tipărite cât și în format digital, pe stick. În Comisia de manuale a Ministerului Educației s-a hotărât achiziționarea unor manuale mai scumpe și de o calitate mai bună.

“Am pus accent pe calitate mai mult decât pe preț. Ne dormim manuale de calitate pentru clasa a V-a, iar elementul de noutate, dacă până acum, pentru manualele din ciclul primar exista pe suport electronic un CD, copiii de clasa a V-a vor primi un stick cu toate manualele care vor fi aprobate de către comisia de evaluare, în așa fel încât să aibă, pe suport electronic, toate manualele pentru clasa a V-a”, a declarat Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației.

O soluție bună, spun reprezentanții elevilor, dar nu pentru România. Mulți elevi, în special cei din mediul rural, nu au calculator nici acasă și, de cele mai multe ori, nici la școală.

“Vorbim despre stick în condițiile în care avem o mare parte a populației din România neracordată la curent electric sau la apă curentă. Propunerea ministerului este bună pentru cei mai mulți elevi, dar trebuie să meargă ministerul și pe zona de dezvoltare a bazei materiale, de dezvolatare a laboratoarellor de TIC pentru că avem ore de Tehnologia Inforrmației în planul cadru pentru gimnaziu, dar avem școli care nu au laboratoare sau calculatoare”, a explicat Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

În Comisia de manuale a ministerului s-a luat decizia de a se schimba și procedura pentru elaborarea și achiziția manualelor. Editurile vor avea la dispoziție trei luni pentru gândirea manualelor, în loc de șase câte erau pânâ acum, iar prețul a crescut, astfel că se așteaptă și la o creștere a calității.

“În spatele licitațiilor pentru manuale se află prețul. Eu, astăzi, am spus că este foarte important ca o dată cu liberalizarea a noii proceduri de achizițonare a manualelor, trebuie introdusă o condiție, care este prețul maxim care trebuie introdus. Săptămâna aceasta se finalizează toate programele pentru V-VIII. În ultimele zece zile s-a lucrat pe observațiile care vin de la profesori. Știu că au fost finalizaze, până ieri, în jur de zece programe, din cele 18 de bază”, a mai adăugat Liviu Pop.

Editorii de manuale speră să reușească să se încadreze în cele trei luni de zile pentru elaborare pentru că, spun ei, ar scădea numărul de contestații la licitația pentru manuale.

“Calendarul este la limită, dar noi sperăm să îl putem onora, astfel încât să putem livra manualele de clasa a V-a pe 15 septembrie. Sunt vreo trei luni de zile pentru conceperea manualelor, trebuie să facem și varianta digitală, producția, tipărirea, va dați seama că fiecare zi contează. Dacă până acum, prețul conta în proporție de 50%, acum contează în proporție de 15%, deci este favorizată competiția pentru calitate, ceea ce este foarte bine. Numărul contestațiilor va scăda deoarece se pune accentul pe preț. Timpul este foarte scurt, într-adevăr. Pentru tipar o să avem trei săptămâni- o lună cel mult și avem emoții pentru că tipografiile sunt puține, dar sperăm să ne încadrăm”, a declarat Cristian Greșanu, președintele Uniunii Editorilor din România.

Asociațiile de părinți vor tipărirea manualelor în două volume și eliminarea auxiliarelor din cauza cărora, spun ei, nu se poate elabora manuale de calitate.

“Am dorit elaborarea manualelor de la nivelul clasei a V-a în două volume, un volum pentru fiecare semestru, astfel încât să ușurăm ghiozdanul elevului. Sunt părinți care se confruntă cu probleme de sănătate ale copiilor, ajung ghiozdanele să cântărească 6-7 kilograme. Am pus în discuție și problema auxiliarelor. Atâta timp cât există aceste auxiliare, nu vom avea un manual de calitate. Dacă nu putem interzice aceste auxiliare, măcar, ca recomandare, de la nivelul ministerului, să se cumpere un singur auxiliar pe clasă și să se lucreze pe fișe”, a explicat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Sunt aproximativ 12 materii de tipărit pentru 150.000 de elevi de clasa a V-a, ceea ce înceamnă că editurile vor tipării aproximativ 1.800.000.000 de manuale.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/elevii-de-clasa-a-v-a-vor-primi-manualele-si-pe-stick-36291.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/elevii-de-clasa-a-v-a-vor-primi-manualele-si-pe-stick-36291-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv