Decizia de sâmbătă a preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte aceste documente “subminează integritatea Ucrainei şi este în contradicţie flagrantă cu ceea ce s-a decis la Minsk şi este prin urmare inacceptabilă”, a estimat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului federal german Angela Merkel, în condiţiile în care Germania este unul dintre garanţii procesului de pace din Ucraina.

Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret prin care sunt recunoscute “actele de identitate, diplomele de studii sau profesionale, certificatele de naştere şi de deces” emise de autoproclamatele republici separatiste Lugansk (LNR) şi Doneţk (DNR), chiar dacă în mod oficial Federaţia Rusă nu a recunoscut aceste teritorii.

Textul asigură că măsura este “temporară”, până când va fi găsită o soluţie politică la conflictul ucrainean care să aibă drept bază acordurile de la Minsk, din februarie 2015.

În martie 2016, autorităţile rebele au început să le distribuie locuitorilor din estul Ucrainei paşapoarte, foarte asemănătoare celor ruseşti, cu un vultur bicefal pe coperta de culoare roşie.

Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, ai căror “arhitecţi” sunt Franţa şi Germania, este aproape paralizată de mai multe luni.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei i-a cerut luni Federaţiei Ruse să respecte aceste acorduri. “Considerăm că este în interesul ambelor părţi, Moscova şi Kiev, să pună în aplicare acordul şi prin urmare să revină la restabilirea totală şi deplină a suveranităţii ucrainene”, a estimat purtătorul de cuvânt al ministerului, Martin Schoefer. “Acest apel este adresat în primul rând Rusiei”, a adăugat el.

Între timp, situaţia pe teren rămânea incertă luni în estul Ucrainei, unde un nou armistiţiu urma să intre în vigoare, armata ucraineană denunţând noi confruntări în care a fost ucis un om, în timp ce rebelii evocă un relativ calm.
Conflictul dintre separatiştii proruşi şi soldaţii ucraineni a făcut aproape 10.000 de morţi din aprilie 2014 până în prezent.

Rusia este în mod regulat acuzată de Kiev şi Occident că îi susţine militar şi financiar pe rebelii separatişti în estul Ucrainei. Moscova, vizată de o serie de sancţiuni din partea UE pentru rolul său în conflict, dezminte insistent aceste acuzaţii. (sursa: Agerpres)

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Decizia de sâmbătă a preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte aceste documente 'subminează integritatea Ucrainei şi este în contradicţie flagrantă cu ceea ce s-a decis la Minsk şi este prin urmare inacceptabilă', a estimat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului federal german Angela Merkel, în condiţiile în...

Preluat de la EVZ