Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a murit, subit, la New York, cu o zi înainte să împlinească 65 de ani, conform MAE de la Moscova.

Ministerul nu a oferit detalii despre circumstanţele decesului, dar a transmis condoleanţe rudelor diplomatului, scrie Agerpres.

Publicaţia New York Post notează, citând surse sub rezerva anonimatului, că Vitali Ciurkin a fost adus de urgenţă, luni dimineaţa, la un spital din Manhattan, din cauza unor probleme cardiace.

Ambasadorul lucra la reşedinţa sa când i s-a făcut rău, în jurul orei locale 09:30.

La sosirea echipajului de salvare, diplomatul era inconştient şi i s-au făcut manevre de resuscitare. Starea sa era foarte gravă când a ajuns la spital, iar medicii nu i-au putut salva viaţa.

Președintele Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele familiei lui Ciurkin și tuturor diplomaților ruși.

„A fost un om extraordinar. Era inteligent, sclipitor, un mare diplomat al timpurilor noastre”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zakharova, conform presei ruse, adăugând că decesul lui Ciourkin „este absolut șocant”

Potrivit CV-ului postat pe site-ul misiunii permanente a Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin era ambasador în cadrul forului de la New York din 2006.

Anterior, fusese şeful misiunilor diplomatice ale Rusiei în Canada şi Belgia, precum şi trimisul special al Moscovei pe lângă NATO şi UE.

„Remarcabilul diplomat rus a murit în timp ce își exercita atribuțiile”, a anunțat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Anunțul morții ambasadorului a fost făcut în timpul unei ședințe la sediul ONU.

Fosta ambasadoare a SUA la ONU, Samantha Power, a scris pe Twitter că este „devastată” de vestea privind moartea lui Ciurkin și l-a numit pe acesta „un maestru al diplomației, un om grijuliu, care a făcut tot ce a putut pentru a construi poduri între două națiuni puternice”.

O altă fostă ambasadoare a SUA la ONU, Susan Rice, a scris pe Twitter: „Vitalui a fost un adversar formidabil, dar întotdeauna un prieten. Condoleanțe soției sale, Irina, familiei sale și Misiunii Rusiei la ONU”.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a murit, subit, la New York, cu o zi înainte să împlinească 65 de ani, conform MAE de la Moscova.Ministerul nu a oferit detalii despre circumstanţele decesului, dar a transmis condoleanţe rudelor diplomatului, scrie Agerpres.Publicaţia New York Post notează, citând surse sub rezerva anonimatului,...

Preluat de la EVZ