UPDATE 6

Senatorul Alina Gorghiu a afirmat că nu va da curs declarațiilor “de 2 lei” despre Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț, adâugând că PNL va vota pentru respingerea OUG 13.

“Vă invit să vă dați replicile între dvs chiar dacă sunt de 2 lei, de 3 lei, până la 200.000 lei”, le-a replicat senatorul PSD, Șerban Nicolae.

UPDATE 5

“Constituția nu e gestionată nici de dl Vlasov și când vorbim de Codul penal să știți că nu este arbitraj. Iar când vorbim de Constituție vorbim de legea supremă a statului”, a spus Băsescu.

UPDATE 4

Senatorul PNL, Alina Gorghiu i-a atras atenția lui Traian Băsescu că nu el este singurul specialist și toți juriștii greșesc. Când a încercat să îi dea replică fostul șef al statului, Gorghiu l-a rugat să nu o întrerupă “chiar dacă are vânt în pupă” “Dați-mi voie să vă spun că nu tot sistemul judiciar este în eroare și doar dl Băsescu știe totul. Niciun rănd din decizia CCR nu dezincriminează abuzul în serviciu. Dovadă, s-au dat hotărâri de condamnare de abuz în serviciu în conformitate cu decizia CCR”. 

UPDATE 3

“N-aș spune foarte multe fraze politice, ci aș cita din lege. Este vorba de legea de funcționare CCR. Decizia CCR este definitivă și obligatorie. Iar la aliniatul 3 avem formularea dispozițiile de neconstituționalitate ale CCR asupra legilor își încetează efectele juridice la 45 de zile după ce au fost publicate în Monitorul Oficial. CCR nu dă avize consultative pentru legi sau ordonanțe. Într-o singură situație CCR dă aviz: la suspendarea președintelui. Aș merge mai departe să citesc următorul lucru – în exercitarea atribuțiilor sale CCR e singura în drept să se pronunțe asupra competențelor sale. Deci CCR ne spune foarte clar că Parlamentul și Guvernul trebuie să țină cont atât de dispozitiv, cât și de decizie. Nu am auzit de respingerea unei ordonanțe aborgată de o altă lege. Dar vă avertizez, că jucându-ne cu OUG 13 și 14, că articolul 297 din Codul penal și-a pierdut valabilitatea la expirarea celor 45 de zile de la pronunțarea CCR. Ce am făcut noi săptămâna trecută și aceasta a fost efectul unor jocuri și presiuni politice. Dar cine își va asuma responsabilitatea când vor fi atacuri ale inculpaților la CCR, inculpați care, dacă vor fi condamnați de o instanță vor ataca faptul că art 97 a fost scos de drept din Codul penal. Și ne vom grăbi într-o noapte să substituim cu ceva art. 97 cu abuzul în serviciu. Am condamnat public Guvenrul Grindeanu pentru emiterea OUG 13 și îmi mențin punctul de vedere că au procedat necinstit și s-au grăbit. Dacă erau cinstiți introduceau în ordonanță toate cele 55 de decizii ale CCR. Ei s-au limitat la 2, 3 articole care vizau interesele unei anume clientele. Ca om care s-a bătut în mandatul lui și mulțumesc că PNL au făcut o suspendare a ceea ce au făcut cu PSD în 2012. Vă avertizez: în momentul de față art 97 din Codul penal cu privire la abuzul în serviciu nu mai există” a spus senatorul PMP, Traian Băsescu.

UPDATE 2

“De când așteptam să discutăm acest subiect care a înfierbântat spațiul politic și public. Așadar suntem în fața unei situații în care Senatul trebuie să adopte respingerea unei OUG care a fost abrogată și nu mai produce efecte juridice. USR și PNL au făcut mare caz că trebuie respinsă OUG 13. Cei mai nou veniți vor să facă cu orice preț rău. Orice trebuie respins, dacă mai rămâne ceva trebuie distrus și până la urmă ați făcut bine pentru că abuzul în serviciu a fost dezincriminat. Așadar, bravo, felicitări. V-ați atins scopul, probabil. Cei de la PSD, cu toată considerația noastră că suntem colegi de alianță, au zis ca să pună capăt discuțiilor au zis hai să face o lege de respingere a OUG 13. Astăzi, pe scurt, respingem ceva ce s-a abrogat. Bine. Acum din punct de vedere politic am să vă spun ce cred. Ați înțeles majoritatea aceste două săptămâni cu proteste. Au venit până și câinii să protesteze”, a spus șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu în plen, înaintea votului asupra OUG nr.13/2017.

“Eu am avut o discuție cu cei din PSD și i-am întrebat, “aveți vreo agendă ascunsă?”. Au spus “nu”. Am vorbit cu parlamentari USR și i-am întrebat “știți despre ce e vorba în ordonanță? Ați citi-o?”. Au spus “nu, dar așa simțim noi”. Este o luptă pentru putere între cei care au fost votați legitim și sunt expresie a majorității parlamentare. Și de cealaltă parte, forțe oculte, care nu au niciun fel de legitimitate, dar care vor putere și vor s-o exercite abuziv”, a completat Tăriceanu.

Președintele Senatului a anunțat că nu va vota OUG 13 și că își sfătuiește colegii să procedeze cum cred ei cuviință. 

UPDATE 1

Liviu Pop și-a depus jurământul de senator, după ce a demisionat din funcția de secretar de stat în ministerul Educației. 

Legea de respingere a Ordonanţei de urgenţă 13, prin care au fost modificate Codurile Penale, a primit raport de aprobare, luni, din partea Comisiei juridice a Senatului, urmând ca respingerea să fie confirmată şi prin votul plenului Senatului.

Senatorii jurişti au votat în unanimitate, luni, modificarea proiectului de lege de aprobare a OUG 13/2017, abrogată prin OUG 14/2017, în proiect de lege de respingere a acesteia, la propunerea Ministerului Justiţiei.

Tot luni, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a spus că OUG 13/2017 nu trebuie să mai urmeze procesul de legiferare în Parlament, deoarece a fost abrogată deja de OUG 14/2017. 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, în unanimitate, să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de marţi dezbaterea şi raportul pentru Ordonanţa 13/2017 privind Codurile penale. 

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
UPDATE 6Senatorul Alina Gorghiu a afirmat că nu va da curs declarațiilor 'de 2 lei' despre Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț, adâugând că PNL va vota pentru respingerea OUG 13.'Vă invit să vă dați replicile între dvs chiar dacă sunt de 2 lei, de 3 lei,...

Preluat de la EVZ