Edilul-şef al capitalei a explica că o provocare o reprezintă punerea în aplicare a Legii Calității în Arhitectură, cunoscută și ca Legea Fațadelor. “Sunt interesata să aliniem Capitala și din acest punct de vedere la cerințele Uniunii Europene, pentru că ne dorim cu toții ca Bucureștiul să respecte standardele oricărei capitale europene”, a declarat Gabriela Firea. În martie 2011, Guvernul de la acea vreme a aprobat Legea Faţadelor, lege care a fost iniţiată de către ministrul Dezvoltării la acea vreme, Elena Udrea.

Ignoranţă şi lipsa banilor- omoară oameni

Potrivit legii, fiecare proprietar poate beneficia de ajutor de la primărie să îşi reabiliteze imobilele insalubre dacă au un venit mic, iar clădirile monument pot fi reabilitate gratis de autorităţile locale.  “Proprietarii erau ei obligaţi să refacă gardul care a căzut. Vecinul a tencuit zidul despărţitor şi la refăcut. În partea în care a căzut “, spune legea.

Timişoara. Autorităţile locale au numărat deja imobilele care ar necesita reabilitare şi au făcut şi un calcul: pentru aproximativ 150 de clădiri ar fi nevoie de cinci milioane de euro. Banii ajung doar pentru cele situate în cartierele istorice ale oraşului: Cetate, Iosefin şi Fabric. Pentru blocuri ar fie nevoie de alte câteva milioane.

Braşov. Primarul oraşului, Gheorghe Scripcaru, a explicat că în localitate sunt sute de imobile insalubre. “Ar trebui ca statul să nu mai încurajeze menţinerea locuinţelor sociale în zone istorice şi cu potenţial turistic. Legea este binevenită, dar va trebui să vedem cum o putem aplica”, a explicat edilul. Scripcaru s-a mai plâns că sunt imobile cu mai mulţi proprietari: “Pe cine să amendez că stă să cadă un balcon? Pe un proprietar îl caut prin Germania de ani buni”. Edilul Braşovului a mai spus că numai în Transilvania sunt localităţi cu zeci de imobile monument, care ar trebui reabilitate pentru că sunt în paragină.

Primăria Capitalei are de reabilitat 280 de immobile

 În Capitală, aproximativ 280 de imobile administrate de Municipalitate au fost clasificate “monument istoric în stare avansată de degradare”, “imobil cu structura afectată şi în pericol de prăbuşire” sau “autodemolat parţial sau total”. La acestea se adaugă zeci de blocuri care au faţadele degradate. Calea Griviţei 70, 129; Moşilor 75 sau Ţepeş Vodă 86 sunt câteva din adresele unde se află imobile protejate pe hârtie, dar în realitate arată ca după război. La aceste imobile se adaugă alte câteva mii de imobile private care stau să cadă şi a căror garduri de cărămidă stau să cadă. Edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat că Muncipalitatea intenţionează să reabiliteze faţadele şi că va face o analiză ca să se stabilească cât va costa zugră virea imobilelor. “Avem clădiri de patrimoniu care au întâietate. Trebuie o acţiune coe ren tă, iar acest lucru ne preocupă acum. Vom vedea cum sună legea şi cât de permisivă este”, a explicat Oprescu. Autorităţile bucureştene se gândesc să demareze un proiect pilot de refacere a clădirilor insalubre. Astfel, 14 imobile vor fi verificate pentru a se stabili cine sunt proprietarii şi ce investiţii sunt necesare. Potrivit specialiştilor, numai evaluarea tuturor clădirilor va costa aproximativ trei milioane de lei. 

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Edilul-şef al capitalei a explica că o provocare o reprezintă punerea în aplicare a Legii Calității în Arhitectură, cunoscută și ca Legea Fațadelor. 'Sunt interesata să aliniem Capitala și din acest punct de vedere la cerințele Uniunii Europene, pentru că ne dorim cu toții ca Bucureștiul să respecte standardele...

Preluat de la EVZ