„În anul 1908 s-a înființat la Constanța un post de radiotelegrafie, care aparținea de Serviciul Maritim Român și avea drept scop supravegherea Mării Negre. Prima emisiune experimentală de radio în limba română s-a transmis pe 19 noiembrie 1925 (…) Societatea Română de Radio a luat naștere în martie 1928 și imediat a cumpărat un imobil modest în strada General Berthelot nr. 60 din București – adică sediul în care se află și astăzi. Prima emisiune oficială a postului s-a difuzat în după-amiaza zilei de 1 noiembrie 1928 – iar succesul a fost peste așteptări”, povestește istoricul Adrian Cioroianu.

Proclamația Regelui Mihai- „în direct”

„În acea primă oră de program s-a difuzat muzică, apoi un buletin de știri, un buletin meteorologic, știri sportive și chiar s-au recitat și versuri (…). Radioul național s-a dezvoltat exploziv în anii ’30 ai secolului trecut. De atunci, toate momentele importante ale istoriei noastre s-au oglindit în transmisiunile în eter ale postului. Prin radio au anunțat legionarii – pe 21 septembrie 1939 – asasinarea prim-ministrului Armand Călinescu. Tot prin radio s-a transmis, în seara zilei de 23 august 1944, acel mesaj repetat din sfert în sfert de oră și care spunea „Atenție, atenție! Vom transmite un comunicat important pentru țară!” – după care, la ora 10 a serii, s-a transmis Proclamația către țară a Regelui Mihai. În următoarea zi, pe 24 august 1944 la ora 16.20, un bombardament german masiv a distrus sediul din strada general Berthelot și a ucis mulți dintre redactorii prezenți la program”, rememorează Adrian Cioroianu.

Programul 2, Programul 3… povestea merge mai departe

„Radioul național a creat primele vedete din România. Primul român care a vorbit la radio a fost profesorul Dragomir Hurmuzescu, unul dintre pionierii radiofoniei românești (…). În anii ’50, în plină epocă de dominație a partidului unic, a apărut Programul 2 al postului Radio România și au fost create sau recreate și studiourile teritoriale din Iași, Cluj, Craiova, Timișoara sau Târgu-Mureș; la începutul anilor ’70 a fost lansat și Programul 3 al postului, care s-a specializat în timp pe programe pentru tineret”, amintește Adrian Cioroianu în cartea sa – Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, carte îngrijită de Editura Curtea Veche.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/radio-romania-logo-1-noiembrie-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/radio-romania-logo-1-noiembrie-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
„În anul 1908 s-a înființat la Constanța un post de radiotelegrafie, care aparținea de Serviciul Maritim Român și avea drept scop supravegherea Mării Negre. Prima emisiune experimentală de radio în limba română s-a transmis pe 19 noiembrie 1925 (...) Societatea Română de Radio a luat naștere în martie 1928...

Preluat de la EVZ