Florian Coldea numit în fruntea unei Direcții de Operațiuni Clandestine?

De Cornel Nistorescu mă despart ani-lumină de antipatie reciprocă.
Asta nu înseamnă că pot trece cu vederea invidia stîrnită de profesionalismul cu care Cornel Nistorescu se luptă, prin Cotidianul, cu sistemul instituţiilor de forţă din România lui Klaus Iohannis. Cu acest Sistem, pe care-l consider drept un pericol de moarte pentru minima funcţionare a democraţiei în România, democraţia bazată pe votul popular dat o dată la patru ani şi, prin asta, pe instituţiile cheie ale statului de drept: Parlament, Justiţie, Presă, Preşedinţie, Guvern, ONG-uri, mă lupt și eu.
Eu însă, neavînd la dispoziție, precum Cornel Nistorescu, un ziar, nu pot folosi arma imbatabilă a presei profesioniste în bătălia cu Sistemul:
Dezvăluirea.

Într-o vreme în care presa întruchipată de site-uri și televiziunile de știri se rezumă la eterna pălăvrăgeală de tip Cocoșilă în jurul unor fapte ultracunoscute, Cotidianul publică date și documente obținute prin sursele pe care le are ziarul în instituțiile de forță ale Sistemului.
Multe dintre aceste dezvăluiri sunt făcute chiar de Cornel Nistorescu. Pornind pe teren, directorul Cotidianului face excelentă muncă de ziarist investigator.
Sub acest semn, în numărul din 8 februarie 2017, Cornel Nistorescu face sub semnătură următoarea dezvăluire:

„Din informaţiile noastre, Florian Coldea lucrează la greu. Nici vorbă despre vreo plecare la pensie, despre vreo retragere sau despre vreo sancţiune. Dimpotrivă. Probabil pentru meritele deosebite în identificarea portretului şi susţinerea unui nou preşedinte care să-l înlocuiască pe Traian Băsescu, i-a fost înfiinţată Direcţia Generală Operaţiuni Speciale Clandestine. Ce include aceasta? Fosta Direcţie Specială Periş, despre care noi am mai scris în Cotidianul şi pe care, la plecarea lui Traian Băsescu, generalul Florian Coldea a împrăştiat-o pentru a i se pierde urma. A doua este Direcţia Personalului Operativ Acoperit, pe la a cărei comandă s-a perindat şi generăleasa Elena Istode, zisă şi Anaconda. Apoi, tot Coldea controlează Centrul MONSAT, un centru de interceptări este alocat României. Prin acest centru sînt înregistraţi la extern şi politicieni sau demnitari români aflaţi în situaţia de a fi supravegheaţi. Cu sau fără aprobare de la judecător. A patra direcţie este Centrul pentru Securitate Cibernetică. În realitate, acest centru îi monitorizează nonstop pe toţi utilizatorii de Internet.
Cum a apărut această direcţie cu competenţe para-instituţionale? Este de neimaginat ca funcţionarea ei să fie o iniţiativă a noului director al SRI, fără ştiinţa preşedintelui României. Încă nu ştim cum raportează, cine beneficiază de informaţiile prelucrate şi cine aprobă planul de operaţiuni speciale. Conducerea SRI, preşedintele României sau structura amintită primeşte sarcini şi avize din afara României? Neclară rămîne şi finanţarea acesteia. După informaţiile pe care le-am primit, numai o mică parte a bugetului vine din bugetul SRI, restul provenind din zona economiei negre şi gri, de la cele peste 100 de societăţi comerciale sub acoperire ale SRI, clandestine, necontrolate fiscal şi neauditate legal. Toate sînt în situaţii de evaziune şi au atras în consiliile lor de administraţie chiar membri ai Comisiei parlamentare de supraveghere şi control, dar şi directori din ministere sau din agenţiile care facilitează existenţa sub acoperire a acestora. De ce a preluat generalul Florian Coldea înregistrările şi reţeaua de acoperiţi, plus o sursă de bani? Ce putere o foloseşte? La ce-i trebuie preşedintelui Iohannis acest serviciu secret paralel şi ferit de controlul parlamentar?”

Cornel Nistorescu nu e un fitecine. E unul dintre cei mai experimentaţi jurnalişti ai noştri. A traversat, ca şi mine, în calitate de istoric al clipei, revoluţii, mineriade, alegeri, căderi de guverne, tentativă de lovitură de stat, ascensiuni şi prăbuşiri spectaculoase.
Pe vremea cînd mulți dintre jurnaliștii și politicieni prezentului făceau în pamperși, Cornel Nistorescu făcea gazetărie de calitate.
În prezent Cornel Nistorescu e comentator şi director de ziar.
În aceste condiții, articolul lui Cornel Nistorescu nu poate fi trecut cu vederea ca și cum ar fi blînda aiurare a unei casierițe pe Facebook.
Cu atît mai mult trebuie luat în considerare articolul cu cît:

Conține date și nume precise.
Se referă la Florian Coldea, mai precis la destinul acestuia după Scandalul Ghiță.
E drept, ca orice dezvăluire despre Serviciile secrete, cea a lui Cornel Nistorescu e greu de verificat dacă e adevărată sau nu.
Sigur e că dezvăluirea e plauzibilă, dacă de gîndim că:

Un personaj precum Florian Coldea e greu de imaginat plecat definitiv din Sistem, acasă, unde în așteptarea pensiei, își consumă energia intelectuală făcînd broderii de hîrtie, așa cum colonelul Aureliano Buendia din Un veac de singurătate își aștepta pensia meșterind peștișori de aur.
Felul în care s-a despărțit de el Klaus Iohannis a fost suficient de ciudat pentru a crede că poate fi și trimiterea într-o misiune sub acoperire absolută.
Dezvăluirea lui Cornel Nistorescu trebuia să primească din partea SRI o reacţie serioasă, temeinică, reclamată și de adevărul că SRI e o instituţie finanţată de la Buget, supusă, aşadar, legilor transparenţei şi bunului simţ în raport cu presa.

Cum a reacţionat SRI la articolul lui Cornel Nistorescu?
Publicînd pe Twitter o glumiţă pe cît de nesărată, pe atît de tîmpită.
Nu mă ostenesc s-o reproduc.
Ofiţerii SRI se pricep de minune la spionat poporul român, la petreceri de vacanţe de lux în străinătate, la asedierea unui jurnalist incomod cu postări care se vor înjurături de mamă, la fabricarea de terorişti în şlapi, la manipularea manifestaţiilor de protest spontane şi la dictarea de normative Diviziei Presă a Binomului SRI-DNA.
La umor, chestie grea, care cere talent, cultură şi inteligenţă, nu se pricep deloc.

Potrivit SRI, s-a apelat la glumiţa asta drept replică, pentru că textul lui Cornel Nistorescu e o fantasmagorie.
Cum adică?
Unui text cu date și nume concrete, semnat de o personalitate a Presei române, SRI îi răspunde cu o glumiță pe motiv că e o fantasmagorie?
Păi de ce să credem că e o fantasmagorie într-un Serviciu unde s-au petrecut fapte și mai dihai decît numirea lui Florian Coldea în fruntea unei Direcții de Operațiuni Clandestine?
E atît de absurd să presupunem că Florian Coldea continuă să activeze în SRI în ipostaza de colaborator?
A răspunde cu o glumiță tîmpită unui asemenea articol semnat, totuşi, de un jurnalist de talia lui Cornel Nistorescu, mi se pare o insultă adusă de SRI Presei Independente.
Şi dacă nimic din articol n-ar fi adevărat, SRI era obligat, din postura de Serviciu Secret în România zisă democratică, să răspundă serios, temeinic, demontînd acuzaţiile.
SRI a preferat să-l ia la mişto pe Cornel Nistorescu.
Prin asta, SRI ne-a luat la mişto pe noi toţi, cetăţeni ai României, care plătim taxe şi impozite, pentru ca SRI, iată, să se ţină de glumiţe ieftine.

rootstireaActualitate/Esential
Florian Coldea numit în fruntea unei Direcții de Operațiuni Clandestine?De Cornel Nistorescu mă despart ani-lumină de antipatie reciprocă. Asta nu înseamnă că pot trece cu vederea invidia stîrnită de profesionalismul cu care Cornel Nistorescu se luptă, prin Cotidianul, cu sistemul instituţiilor de forţă din România lui Klaus Iohannis. Cu acest...

Preluat de la EVZ