loading…

Ajutorul de deces a fost majorat la 3.131 de lei dupa adoptarea bugetului asigurarilor sociale pe 2017, promulgat joi de presedintele Klaus Iohannis. Astfel, ajutorul de deces va creste cu peste 400 de lei, de la 2681 de lei la 3.131 de lei.

cest drept de asigurare sociala se acorda, conform Legii pensiilor, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre acestia. Suma de bani respectiva se primeste in termen de 24 de ore, la cererea persoanei interesate, pe baza anumitor documente justificative. In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, persoana care va primi acest drept poate fi, dupa caz, soțul supraviețuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces, scrie romaniatv.net.

Daca este vorba despre decesul unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar, cel care primeste ajutorul este asiguratul sau pensionarul, ruda cu persoana decedata. In acest caz, suma de bani primita reprezinta jumatate din suma maxima, adica 1.566 de lei.

De unde obții ajutorul de deces

Deși ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale, plata se face de către angajator, în cazul decesului următorilor asigurați (sau al unui membru de familie al acestora):

  • persoane care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldați și gradați voluntari;
  • funcționari publici;
  • cadre militare în activitate, soldați și gradați voluntari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale;
  • persoane care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor și drepturi conexe, precum și din contracte/convenții încheiate potrivit Codului civil;
  • persoane care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membri cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești;
  • cadre militare trecute în rezervă, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat.

De asemenea, ajutorul se plătește de către instituția care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj în cazul decesului șomerului sau al unui membru de familie al acestuia.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/ajutorul-de-deces-majorat-dupa-promulgarea-bugetului-asigurarilor-sociale-pe-2017-36167.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/ajutorul-de-deces-majorat-dupa-promulgarea-bugetului-asigurarilor-sociale-pe-2017-36167-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv