După accident, părinții au refuzat ca fata lor să primească o transfuzie de sânge, deși ea necesita o intervenție chirurgicală. Motivul invocat de familie pentru a refuza tratamentul care le-ar fi putut salva fata este apartenența la cultul creștin Martorii lui Iehova. Soluția procurorilor mi-a fost comunicată vineri, dar, pentru a o înțelege, trebuie rememorată povestea.

Martorii agoniei

Pe 5 noiembrie 2015, pe raza comunei sucevene Ciprian Porumbescu, are loc un accident stupid: mașina condusă de o tânără se blochează pe calea ferată și este lovită de tren. În stare foarte gravă, victima ajunge la Spitalul Județean Suceava. Ajunge și familia fetei.

Victima avea 19 ani și se numea Georgiana Curcă. Era din Drăgoiești – lângă locul accidentului – dintr-o familie săracă. Când medicii recomandă intervenții chirurgicale rapide, însoțite, evident, de transfuzii de sânge, părinții se opun ferm. Ce pare la început o încăpățânare din incultură se dovedește a fi ceva mult mai grav: familia e adeptă Martorii lui Iehova și credința nu le permite să accepte transfuzia de sânge.

Întrerupem povestea aici – fata mai mult moartă decât vie, doctorii disperați să ajute și părinții refuzând să semneze pentru intervenții – pentru că e nevoie de câteva informații.

Regatul lui Dumnezeu

Sfârșitul lumii e iminent și în locul a tot ceea ce știm va fi Regatul lui Dumnezeu. Ca sufletul tău să nu piară trebuie să-l păstrezi curat de păcate. Pentru asta câteva zeci de milioane de oameni din întreaga lume au de îndurat, în numele propriei credințe, mai multe restricții. Refuză sărbătorile, nu participă la lupte, privesc cu reținere chiar și însemnele naționale ale tării lor, dar unul anume le-a adus necazuri pretutindeni pe mapamond: refuză intervențiile medicale care implică transfuzii de sânge.

Martorii lui Iehova recunosc, pe siteurile lor oficiale, că refuzul transfuziei are motivația în credința lor: ” Principalul motiv pentru care noi nu acceptăm sânge este de natură religioasă. Atât în Vechiul, cât și în Noul Testament găsim porunca clară de a ne abține de la sânge (Geneza 9:4; Leviticul 17:10; Deuteronomul 12:23; Faptele 15:28, 29). De asemenea, pentru Dumnezeu, sângele reprezintă viața (Leviticul 17:14). Așadar, noi nu acceptăm sânge deoarece ne dovedim ascultarea pentru Dumnezeu și îi acordăm respectul cuvenit în calitate de Dătător al vieții.”

Pe holurile spitalului sucevean nu era loc de asemenea dezbateri pe marginea Bibliei. Din 5 până în 12 noiembrie 2015, medicii au insistat pentru operații, pentru transfuzii, pentru că fata pierduse mult sânge. Părinții refuzau orice ofertă. Mesajul lor era năucitor, pe de o parte spuneau că vor ca fiica lor să trăiască, pe de alta ”se abțineau de la sânge”.

Situația fetei se agrava de la o oră la alta. Potrivit Legii Pacientului, medicii suceveni au format o Comisie de Arbitraj, soluția legală dacă aparținătorii unui pacient aflat în incapacitate de a decide refuză tratamentele recomandate de specialiști. Comisia a decis intervenția chirurgicală. În replică, familia a cerut ca fiica lor să fie transportată la un spital din Iași, pentru noi opinii.

Pe 12 noiembrie 2015, un elicopter a venit la Suceava. Pacienta – aflată la terapie intensivă – trebuia dusă cu o salvare la helioport.

A treia ”moarte”

Potrivit datelor oficiale, în 2016, în România erau aproximativ 41.000 de adepți ai cultului Martorii lui Iehova. În timpul anchetei judiciare de la Suceava a ieșit la iveală un element interesant: la botez – nu știu dacă termenul e corect – noul ”martor” dă și o declarație pe proprie răspundere la notar prin care anunță că – dacă ajunge într-un spital – refuză transfuzia de sânge. Și Georgiana avea o astfel de hârtie.

În alte țări – în special în SUA, unde e centrul acestui cult – medicina s-a ”pliat” pe credința puternicei organizații și a apărut așa numitul ”tratament fără sânge”. La noi nu există. În schimb, porunca de a refuza este la fel de fermă.

Bizar în acest caz, în care timp de o săptămână copilul le agoniza sub ochi, este faptul că părinții erau doar de câțiva ani adepți. Soții Curcă sunt stabiliți în Drăgoiești, în casa părinților ei. El e din Ciprian Porumbescu, a fost miner, dar mina a dat faliment și acum trăiesc din ce se produce în zonă. Aveau trei fete, Georgiana fiind mijlocia.

Ciudat este că soții Curcă au fost ortodicși, copiii fiind și ei botezați în această credință. În 2009-2010 s-au declarat Martori ai lui Iehova, fiind singura familie din zonă adeptă a cultului. A devenit în câțiva ani credința asta atât de puternică în ei? Se pare că da.

Pe 12 noiembrie 2015, pe holul Spitalului Sucevean Suceava se petrec scene dramatice. Iată cum descria – pentru Monitorul de Suceava – medicul Alexandru Lăzăreanu acele clipe de Iad: „Practic, funcţiile ei vitale erau menţinute artificial, în sensul că avea perfuzii cu nonadrenalină, cu dopamină şi anestezic, iar respiraţia era asistată. Am încercat să transferăm bolnava de pe patul de spital pe targă, moment în care la 15-20 de secunde după transfer a făcut primul stop, am resuscitat-o, şi-a revenit, dar în timpul pregătirilor a făcut al doilea stop.

În momentul în care a făcut al doilea stop m-am deplasat pe hol unde erau părinţii, mai exact tatăl şi nişte rude, şi le-am spus că situaţia este gravă şi eu nu sunt de acord să o transferăm la elicopter pentru că nu-mi asum responsabilitatea deoarece fata va muri. Părinţii au spus că nu semnează, pentru că ei au semnat pentru un transfer în orice condiţii la Iaşi, iar în acel moment le-am spus că au condamnat-o la moarte. M-am întors înapoi la targă şi am văzut că fata a făcut al treilea stop cardiac şi cu toată resuscitarea şi sprijinul pe care le-am acordat nu şi-a mai revenit. Atunci am mers şi am spus că a decedat, iar tatăl a spus că este de acord să facem orice medical, dar pe noi ne cuprinsese deja o mare jale că a murit un copil.” A treia ”moarte”, ultimul stop cardiac a fost fatal pentru trupul slăbit de o săptămână de chin.

Următoarea știre despre ea a fost cum o plâng colegii din Liceul Dimitrie Cantemir. Și imagini cu candele aprinse în fiecare clasă.

Omor sau ucidere din culpă

S-au început multe anchete și verificări, Avocatul Poporului, Direcția de Sănătate Publică, dar și Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava au demarat un dosar. A început urmărirea penală ”in rem/pentru faptă”.

Lovitura nu a venit numai din declarația notarială depusă, dar și de la expertiza medico-legală. Legiștii se pare că au stabilit că niciun tratament nu ar fi salvat viața fetei. Ar fi murit oricum. S-a cerut o contra-expertiză și rezultatul a fost același. S-au cerut și concluzii de la o comisie medico-legală specială. Verdictul? Fata era condamnată la moarte din momentul accidentului.

Vineri, 17 februarie 2016, Parchetul mi-a comunicat decizia finală: ” În cauză s-a efectuat urmărirea penală in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de omor și ucidere din culpă, iar în urma cercetărilor s-a dispus clasarea cauzei, reținându-se, referitor la infracțiunea de omor, că fapta nu există, iar referitor la infracțiunea de ucidere din culpă, că fapta nu este prevăzută de legea penală, respectiv decesul victimei nu a fost cauzat din culpa vreunei persoane”.

Adică… așa avrut Dumnezeu. Sau Iehova.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
După accident, părinții au refuzat ca fata lor să primească o transfuzie de sânge, deși ea necesita o intervenție chirurgicală. Motivul invocat de familie pentru a refuza tratamentul care le-ar fi putut salva fata este apartenența la cultul creștin Martorii lui Iehova. Soluția procurorilor mi-a fost comunicată vineri, dar,...

Preluat de la EVZ