loading…

Sărăcia, condițiile oferite de sistemul medical și lipsa locurilor de muncă reprezintă problemele sociale care trebuie să aibă prioritate pe lista domeniilor care necesită rezolvare, potrivit unui studiu realizat de EXACT Cercetare și Consultanță și compania WaveTreeZero.

Potrivit studiului, 75% din români consideră că problemele sociale ce țin de sărăcie, precum lipsa locurilor de muncă în anumite zone, acces limitat la educație în zonele sărace și condițiile oferite de sistemul medical românesc sunt cele care trebuie să aibă prioritate pe lista domeniilor care necesită rezolvare.

Pe locul al doilea sunt situate problemele ce țin de drepturile angajaților, precum dreptul la concediul de odihnă și concediul medical, cu un procent de 32%, urmate de cazurile sociale grave și problematice – cu un procent de 29% – și probleme ce țin de drepturile omului – cu un procent de 18%.

Cu procente mult mai mici, de 8-9%, temerile legate de încălzirea globală și alte probleme ecologice, inegalitatea de gen și drepturile animalelor se situează pe următoarele locuri în lista domeniilor prioritare de rezolvat în România, arată .

Persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani oferă aceeași prioritate problemelor sociale, cu câteva diferențe: pentru tineri, sunt mai importante problemele ce țin de sistemul medical (73%) comparativ cu cele legate de sărăcie (66%). De asemenea, aceste persoane acordă o prioritate mai mare cazurilor sociale grave (30%), comparativ cu problemele ce țin de drepturile angajaților (24%), potrivit studiului citat.

Comparativ cu populația de 15-60 de ani, tinerii din România prioritizează mai mult problemele legate de drepturile animalelor (15%), inegalitatea de gen (13%) și încălzirea globală sau alte probleme ecologice (12%), aliniindu-se astfel mai mult cu preocupările pe care le au tinerii din alte țări. Problemele care țin de drepturile omului sunt considerate mai puțin o prioritate pentru tineri (doar 8%).

Potrivit studiului, 80% din români menționează că aruncă gunoiul doar în spații special amenajate, 71% folosesc becuri economice chiar dacă sunt mai scumpe, 71% achiziționează electrocasnice de clasă energetică A, 69% refolosesc pungile de plastic ca pungi de gunoi sau pentru cumpărături, 67% recurg la folosirea serviciului de emitere online a facturilor pentru a evita risipa de hârtie, 60% economisesc apa la treburile casnice, și 53% recurg la utilizarea eficientă a energiei electrice.

Datele au fost obținute printr-un studiu cantitativ și unul calitativ. Cel cantitativ, online, a fost realizat în luna ianuarie 2017, pe un eșantion de 400 de respondenți, cu vârsta de 15-60 de ani din mediul urban. Potrivit autorilor studiului, eroarea de eșantionare este de +/-4.9%.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/studiu-saracia-si-lipsa-locurilor-de-munca-sunt-cele-mai-acute-probleme-ale-romaniei-36153.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/studiu-saracia-si-lipsa-locurilor-de-munca-sunt-cele-mai-acute-probleme-ale-romaniei-36153-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv