Wilders se află în fruntea sondajelor de opinie, înaintea votului pentru alegerile parlamentare din 15 martie, dar avansul său s-a redus în ultimele săptămâni. Politicianul a promis că va interzice imigrația musulmană, pe modelul Trump, și va închide moscheele, dacă va câștiga alegerile. 

Aceste comentarii recente ale lui au venit la două luni după ce a fost condamnat pentru un discurs plin de ură, atunci când a promis că va reduce numărul marocanilor din țară, 

Wilders s-a adresat suporterilor săi, sâmbătă, având parte însă de forțe de ordine numeroase la eveniment, într-un oraș în care are sprijin importantt, în Spijkenisse, o zonă diversă din punct de vedere etnic de lângă Rotterdam, scrie BBC. 

„Există multe gunoaie marocane în Olanda, care fac ca străzile noastre să fie nesigure. Dacă vreți să ne luăm țara înapoi, să facem ca Olanda să fie a olandezilor, atunci puteți vota doar pentru un partid”, a afirmat el. Apoi a adăugat că nu crede că toți marocanii sunt „gunoaie”. 

Conform recensământului din 2011, există mai mult de 167.000 de persoane născute în Maroc, care trăiesc în Olanda, acesta fiind al treilea cel mai mare grup de imigranți din afara UE, un număr care nu include marocanii la a doua sau a treia generație. Câteva sute de susținători ai lui Wilders au participat la mitingul lui din Spijkenisse, sâmbătă dimineața, dar a fost prezent și un grup mic de demonstranți.

Partidul Libertății al lui Wilders ocupă 12 din cele 150 de locuri în Camera inferioară a Parlamentului. Dar rivalul său, premierul de dreapta Mark Rutte, aproape că l-a ajuns din urmă în sondaje, cu o lună înaintea alegerilor. 

Conform corespondentului BBC la Haga, faptul că mulți îl aseamănă pe Wilders cu Trump îl face pe acesta să scadă în sondaje, pentru că mulți alegători olandezi consideră că Trump este dăunător pentru stabilitatea globală.

Procesul lui Wilders a durat trei săptămâni, anul trecut, fiind declanșat după ce poliția a primit 6.400 de plângeri referitoare la declarațiile pe care le-a făcut în timpul campaniei electorale municipale, la Haga. La un miting în care a întrebat participanții ce-și doresc: „mai mulți sau mai puțini marocani?” și oamenii au răaspuns „mai puțini!”, el a răspuns: „o să avem grijă de asta”. 

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Wilders se află în fruntea sondajelor de opinie, înaintea votului pentru alegerile parlamentare din 15 martie, dar avansul său s-a redus în ultimele săptămâni. Politicianul a promis că va interzice imigrația musulmană, pe modelul Trump, și va închide moscheele, dacă va câștiga alegerile. Aceste comentarii recente ale lui au venit...

Preluat de la EVZ