Declarații Sorin Grindeanu, prim-ministru al României:

– Instituțiile statului trebuie să rămână tari, dar de partea cealaltă avem drepturile și libertățile cetățenești. Sunt directive europene, iar dl. Timmermans și-a exprimat disponibilitatea să trimită experți care să ne ajute la transpunerea acestor directive.

– Am convenit să trimitem dlui Timmermans cererea de clarificări. Junker a spus 

– Dacă luăm recomandările de acum 10 ani comparativ cu cele de acum, lucrurile s-au schimbat în bine. Am afirmat ferm că susțin lupta anticorupție. Vom sprijini ca guvern această luptă, iar clarificarea tuturor recomandărilor va fi îndeplinită.

– Prima întâlnire a fost cu prim-vicepreședintele Timmermans. I-am prezentat ce am găsit și ce ne dorim. Am spus că avem anumite semne de întrebare legate de anumite clarificări privind MCV. 

– Au fost discuții politice cu Tusk și Junker, și discuții aplicate cu Timmermans și alții.

– Săptămâna aceasta vom trimite către Comisia Europeană o cerere de a accesa fonduri. Oficiali UE mi-au spus că guvernul anterior nu a dorit să absoarbă unele fonduri.

– Suntem foarte întârziați cu fondurile europene.

– Era de datoria mea ca prima vizită oficială să fie la Bruxelles. M-am întâlnit cu dl. Timmermans, care coordonează și justiția, dar și cu Tusk, Junker. La fiecare dintre aceste întâlniri am spus situația reală, cum am găsit-o, unde suntem acum, ce vrem să facem.

Eu nu văd tensiuni în partid. PSD a fost, este și va fi pentru o mare perioadă de acum încolo principalul partid din Românie. Am avut sciziuni. Nu există tensiuni. Fiecare membru responsabil de partid își dorește ca lucrurile pentru care am fost votați să fie aduse la îndeplinire.

Relația mea cu domnul Liviu Dragnea este absolut la fel cu cea de acum o lună și jumătate, când nu eram nici măcar propunere de prim-ministru.

– Sunt membru de 20 de ani în PSD. În toată această perioadă am văzut tot felul de coabitări, Tăriceanu-Băsescu, premier și președinte de aceeași parte a baricadei. Acum PSD a câștigat cu un procent unic după revoluție, PSD condus de Liviu Dragnea. Avem o situație inedită, faptul că cineva e președinte la partid și altcineva prim-ministru.

– Eu fac parte dintr-un guvern susținut politic. Programul de guvernare și-a avut susținerea în votul românilor. În trei luni a avut trei voturi – învestitura, bugetul și moțiune. Și coaliția e foarte stabilă.

– Orice prim-ministru își dorește ca țara pe care o guvernează să fie o țară care să se dezvolte, să fie unită, să ofere stabilitate. Faptul că acea măsură, care în primul rând nu a fost comunicată bine, a produs o scindare, ne-a făcut să decidem retragerea.

Nu am vorbit cu Dragnea despre OUG 13 în Statele Unite.

– Suntem întârziați cu Bugetul. 

– Corupția este un domeniu sensibil și e foarte bine să fie așa, dar avem niște decizii obligatorii, care trebuie puse în acord cu Codul penal sau Codul de procedură penală. Am spus și la Bruxelles că îmi doresc o dezbatere amplă, cu instituții și ONG-uri, astfel încât să se ajungă la o formă care să fie în acord cu deciziile CCR.

– Problema deciziilor CCR merge la Parlament. Vor să clarifice cât se poate de repede chestiunea ordonanțelor.

Eu i-am dat mână liberă ministrului să facă un proiect. Și mai e ceva, problema penitenciarelor.

– Nu intrau cele două ordonanțe pe ordinea de zi atunci când a venit președintele. Am considerat că era normal ca procedurile și dezbaterea să aibă loc. Noi în acest moment avem decizii ale CCR care sunt obligatorii și nu sunt puse în acord cu codurile penale. Faptul că parte din articole sunt declarate neconstituționale poate să ducă la un vid legislativ.

– Noi nu am adoptat OUG 13 înainte de vizita în America.

– Bugetul este unul ambițios, dar realist.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Declarații Sorin Grindeanu, prim-ministru al României:- Instituțiile statului trebuie să rămână tari, dar de partea cealaltă avem drepturile și libertățile cetățenești. Sunt directive europene, iar dl. Timmermans și-a exprimat disponibilitatea să trimită experți care să ne ajute la transpunerea acestor directive.- Am convenit să trimitem dlui Timmermans cererea de...

Preluat de la EVZ