Soțul ei, Inaki Urdangarin (49 de ani), a primit, însă,o pedeapsă de șase ani și trei luni de închisoare, într-un proces judecat de un tribunal din Majorca. 

Urdangarin a fost acuzat că s-a folosit de relațiile sale regale pentru a face afaceri, iar veniturile realizate le-a folosit în scopuri personale. 

Cazul, început în 2010, a devenit un simbol al nivelului percepției asupra corupției în societatea spaniolă și mai ales în rândul elitelor, inclusiv al familiei regale, scrie BBC. 

Prințesa Cristina, care trăiește acum în Elveția, a fost primul membru al familiei regale spaniole care a fost judecat. În 2015, regele Felipe le-a retras atât ei, cât și soțului ei, titlurile de Duce și Ducesă de Palma de Majorca. 

Deși a fost achitată, prințesa Cristina va trebui să plătească o amendă de 265.000 de euro pentru răspundere civilă. 

Cuplul regal nu s-a aflat în sala de judecată la citirea sentinței, care poate fi atacată cu apel. Ambii soți negaseră toate acuzațiile care li se aduc. 

Urdangarin este fost sportiv, medaliat olimpic al echipei de handbal spaniole, și a fost acuzat de mai multe fapte. A fost acuzat că a folosit fundația non-profit Noos Institute, pe care o conducea, pentru a câștiga bani din contractele cu agenții guvernamentale, iar contractele erau „umflate” artificial, apoi lua banii și îi depunea în conturi din paradisuri fiscale. 

Noos Institute se pare că a obținut în acest fel mai mult de 6 milioane de euro din bani publici, majoritatea din partea guvernelor locale din regiunea Valencia și Insulele Baleare. 

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Soțul ei, Inaki Urdangarin (49 de ani), a primit, însă,o pedeapsă de șase ani și trei luni de închisoare, într-un proces judecat de un tribunal din Majorca. Urdangarin a fost acuzat că s-a folosit de relațiile sale regale pentru a face afaceri, iar veniturile realizate le-a folosit în scopuri personale. Cazul,...

Preluat de la EVZ