– EVZ a intrat în posesia unui document exploziv – procesul verbal încheiat după ședința Consiliului Administrativ de la Spitalul Colentina, convocat marți, de urgență, – care arată cum s-au petrecut lucrurile și la ce tertipuri apelează managerul interimar pentru a-i distruge pe medicii care au spus public adevărul

– Discuțiile au fost pe marginea unor subiecte care nu intră în atribuțiile acestui for, ba chiar se încearcă încălcarea dreptului constituțional la libertatea de exprimare!

– În finalul ședinței, un participant a votat fără să aibă dreptul!

Marți dimineață, neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bică, alături de șeful Secției ATI1, dr. Lelia Iliescu, din Spitalul Colentina, au susținut o conferință de presă în care arătau exact cum sunt împiedicați să-și facă meseria așa cum au învățat. Sunt acuzați că „umblă după bani”, deși cei doi neurochirurgi nu au fost plătiți vreodată pentru orele suplimentare pe care le fac în spital. În ce privește secția ATI1, aceasta funcționează cu o treime din personal (are doar 16 asistente din 43 câte ar trebui să aibă), dar asigură permanență și deservește 10 secții din Colentina!

„Asigură servicii de specialitate pentru 16 paturi de terapie intensivă, pentru care într-adevăr, trebuie să se asigure continuitate 24 de ore din 24, cu preluarea pacienților critici din secțiile medicală, cardiologie, reumatologie, pneumologie, urologie, diabet, gastroenterologie, boli profesionale, neurologie și dermatologie, și sper că le-am enumerat pe toate, pe lângă acestea asigurăm serviciul de anestezie și neuro-anestezie în chirurgie spinală, în paralel”, explica, marți, dr.Lelia Iliescu, șeful ATI1. Această realitate e ignorată total de managerul interimar Silvi Ifrim, după cum vom arăta în cele ce urmează.

Documentul care scoate la iveală minciunile

Iritată peste măsură de conferința celor trei tineri medici, managerul interimar, pusă în funcție de primarul Capitalei, Gabriela Firea, convoacă de urgență, marți la ora 16.00, o ședință a Consiliului de Administrație. De aici, începe nebunia!

În primul rând, într-un comunicat de presă trimis ieri, Silvi Ifrim susține că la ședință au fost „6 membri din cei 7 cu drept de vot care fac parte din Consiliul de Administrație”. Ei, bine, nu e adevărat!

Potrivit procesului verbal intrat în posesia EVZ, la urgenta ședință au luat parte, în total, opt persoane (FACSIMIL3), din care doar 4 aveau legal dreptul să voteze! Participanții au fost:

1. Camelia Nițu, de la Primăriei Capitalei (cu drept de vot)

2. Bogdan Alexandru Botezatu, de la Primăriei Capitalei (cu drept de vot)

3. Mihaela Ulican, de la Ministerului Sănătății (cu drept de vot)

4. Elena Daniela Georgescu, de la Primăriei Capitalei (cu drept de vot)

5. Alexandru Croitoru, observator de la Colegiul Medicilor (fără drept de vot)6. Mihai Preda, observator OAMMR (fără drept de vot)

7. Lorica Horobăț, observator sindicat Hipocrates (fără drept de vot)

8. Silvi Ifrim, manager interimar (fără drept de vot)

Apoi, doar un singur punct din cele discutate face parte legal din atribuțiile Consiliului de Administrație. E vorba de demiterea directorul financiar contabil, economist Maria Dinescu. Adică, membrii Consiliului „îi pot recomanda managerului spitalului demiterea” acesteia. Numai că, la ședință s-a încălcat legea, strict matematic vorbind!

Deși în sală erau, așa cum arătam, doar patru membri cu drept de vot, în final votează „pentru” demiterea directorului Dinescu CINCI persoane, iar o a șasea – Mihai Preda (MP, în FACSIMIL) – se abține!

Întrebarea absolut firească este: Cine a dat votul în plus și cine i-a cerut lui Mihai Preda – observator – să voteze, de omul a fost nevoit să se abțină?

Postările de pe Facebook, subiect de analiză

Tot potrivit legii, Consiliul de Administrație are dreptul: să avizeze bugetul, să organizeze concurs pentru ocupare apostului de manager (apropos de faptul că Silvi Ifrim este doar interimar pusă în funcție) și să își dea acordul pentru dezvoltarea spitalului. Doar că, acest Consiliu a avut cu totul alte preocupări!„Dna Manager Silvi Ifrim (cuvântul „interimar” lipsește cu desăvârșire din procesul verbal, n.r.) a arătat manipulările din presă și faptul că, chiar de la începutul mandatului s-a atătat deschisă la propunerile doctorilor de pe secția de Neurochirurgie”.

Vă reamintim că neurochirurgii au recunoscut că au discutat cu Silvi Ifrim în nenumărate rânduri, dar că, exasperați de răspunsurile acesteia – „nu îmi pasă de binele pacientului, e o lozincă”, ar fi un exemplu – au decis să atragă atenția publicului. În procesul verbal mai scrie și că: „A luat cuvântul dr. Botezatu (prescurtat și BBA, în document, n.r.), care a ridicat mai multe probleme – cazurile celor doi medici neurochirurgi care au atras atenția presei ca și postările pe facebook al unei dna dr hematolog”.

Două pagini mai încolo aflăm că, același reprezentant al Primăriei Capitalei o comite și mai grav. „Domnul BBA spune că situația este mult mai tristă. (…) Dl. BBA o roagă pe dna. SI (Silvi Ifrim, n.r.) să evite ieșirea medicilor în spațiul pentru pentru că se destabilizează imaginea spitalului, a medicilor”.

Uite așa încalcă Constituția!

În primul rând, participanții la ședință ignoră faptul că cei doi neurochirurgi și șeful secției ATI erau în timpul liber în momentul în care au organizat conferința de presă, dar și că paginile de Facebook sunt personale și/sau publice, după cum alege fiecare, neexistând în România vreo lege care să le interzică medicilor să aibă astfel de conturi sau să le impună ce scriu pe ele. Apoi, potrivit Articolul 30 din Constituția României, „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile” și „Cenzura de orice fel este interzisă”.

Obsedați de plata orelor suplimentare

Motivul principal pentru care se cere demiterea directorului financiar contabil Maria Dinescu este acela că a semnat acordarea de ore suplimentare doar unor secții. De altfel, Silvi Ifrim tot citează acte normative emise în 2010 și câteva ordonanțe de urgență ulterioare, care se referă, însă, la bugetari, în general, ignorând cu desăvârșire încadrarea specială al secțiilor pe care le blamează. Și mai spune și că aceste secții nu sunt „sustenabile”, deși fix aceste secții au ridicat valoarea spitalului!„Înființarea unui ATI categoria I a fost obligatorie pentru clasarea spitalului, ridicarea lui de la rang 4 la rang 2, obligatoriu pentru Unitatea Regională de Urgență București 1 (Floreasca, n.r.), accesul la Programul Național „Acțiuni prioritare Anestezie Terapie Intensivă”, care a adus anul trecut, Spitalului Colentina, 2,8 milioane de lei. Aceste trei clasificări au dus la această creștere cu 17% a bugetului per spital și finanțarea prioritară a Spitalului Clinic Colentina. Alături de aparția Secției de Neurochirurgie și de dezvoltarea Hemato-oncologiei, s-a putut face trecerea indicelui de complexitate medical (ICM) de la 1,85 la 2,2, și a tarifului pe caz ponderat de la 1.380 la 1.550 de lei”, explica marți, dr. Lelia Iliescu, șeful secției ATI1.

Sunt secții speciale!

Aceste trei secții aduc, așadar, toate, bani mai mulți decât cheltuie, la bugetul spitalului. Bani care pot fi reinvestiți oriunde în spital! Iar orele suplimentare au fost plătite tocmai datorită încadrării lor speciale.

„ATI1, fiind secție nou înființată, fără structură de personal, până la completarea posturilor prin concurs, conform Legii 53 din 2003, în caz de forță majoră, cu acordul Comitetului Director al Spitalului Clinic Colentina, din data de 24 martie 2015 (secția aceasta fiind lansată la 1 martie 2015) și cu acordul ordonatorului nostru de credite, Administrația Spitalelor București, nr. 544 din 2015, s-a decis acordarea plății orelor suplimentare”, mai spunea dr. Lelia Iliescu.

S-au legat și de Hematologie și Dermatologie

În același proces verbal incredibil, membrii Consiliului de Administrație se leagă și de alte două secții din spital. Hematologia (și ea profitabilă, fiind secție satelit pentru Spitalul de Urgență Floreasca), dar și de Dermatologie. Din notițele luate, reiese însă că membrii Consiliului habar n-au de prevederile legale. „Dr.AC (Alexandru Croitoru, n.r.) spune că secția de hematologie și ATI, fiind secție de urgențe, au voie să primească ore suplimentare. Afirmația contrazisă de dna L.H. (Lorica Horobăț, sindicalist n.r.). De asemenea, dna SI (Silvi Ifrim, n.r.) spune că hematologia primea spor de 50% lucru care nu este prevăzut în lege!”, se arată în procesul verbal.

Un spor care se dă în toată țara!

Însă, sporul de la hematologie-oncologie este acordat, din 2010, tuturor secțiilor de profil din țara aceasta, deoarece au un componență paturi de îngrijiri paleative, potrivit „Regulamentului privind acordarea sporurilor la salariile de bază, în conformitate cu prevederile notei din anexa nr. II/2 la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice din 26.05.2010”, emis de Ministerul Sănătății.

În ce privește a doua secție luată în colimator, în procesul verbal se notează că „la dermatologie sunt mai mulți medici decât pacienți”, fără a se lua în calcul faptul că dermatologii își văd pacienții în regim de spitalizare continuă și de zi! Adică vin oamenii, sunt tratați și pleacă acasă în aceeași zi, cei mai mulți dintre ei!

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/clipboard02_66.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/clipboard02_66-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialMedicul de gardă
- EVZ a intrat în posesia unui document exploziv – procesul verbal încheiat după ședința Consiliului Administrativ de la Spitalul Colentina, convocat marți, de urgență, - care arată cum s-au petrecut lucrurile și la ce tertipuri apelează managerul interimar pentru a-i distruge pe medicii care au spus public adevărul-...

Preluat de la EVZ