loading…

Sindicatele din învățământ cer ministrului Educației demararea unei anchete pentru pierderea contractului colectiv de muncă al profesorilor.

Actul a fost semnat din luna decembrie 2016 însă nu a fost înregistrat. Ministrul Pavel Năstase susține că se va semna alt contract, însă va fi și o anchetă.

“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” vă adresează rugămintea de a dispune efectuarea unei anchete interne, în vederea identificării persoanei/persoanelor responsabile de „dispariția” celor 4 exemplare originale ale Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar, semnate, în luna decembrie 2016, de ministrul Mircea Dumitru și președinții celor două federații sindicale”, se arată într-o solicitară a sindicatelor către Ministrul Educației, Pavel Năstase.

Federațiile Sindicale din învățământ, semnatare ale contractului colectiv de muncă, se arată îngrijorate de consecințele dispariției acestui document.

“Această anchetă se impune, având în vedere atât consecințele neînregistrării acestui contract colectiv asupra sistemului de învățământ preuniversitar și salariaților (imposibilitatea funcționării comisiilor paritare, ceea ce a determinat amânarea graficului de acordare a gradațiilor de merit; neacordarea unor drepturi reglementate prin contract etc.), cât și informațiile false vehiculate pe rețelele de socializare”, mai reiese din solicitarea sindicaliștilor.

În luna decembrie, ministrul Mircea Dumitru, împreună cu liderii de sindicate din învățământ au semnat contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, dar acest document a dispărut din minister.

“A apărut o situație despre care eu nu aveam cunoștință și anume că, în decembrie, domnul ministru Mircea Dumitru, a discutat despre acest contract, a semnat chiar un document care, în minister, nu există. Eu am vorbit cu dânsul și mi-am dat seama că, defapt, documentul a rămas pe undeva pe traseu pentru că acest contract colectiv de muncă trebuie să ajungă la Ministerul Muncii, ori el nu există nici în minister, la direcția juridică și nu există nicăieri depozitat. Prin urmare, trebuie să semnăm acest contract foarte rapid și săptămâna viitoare, se va întâmpla acest lucru. Noi eram dependenți de buget”, a declarat pentru Mediafax, ministrul Educației, Pavel Năstase.

În aceste condiții, actuala conducere a ministerului Educației a pregătit un alt contract, care va fi analizat de direcția financiră, urmând ca săptămâna viitoare să fie semnat.

“Cred că discuția de anul trecut a fost una preliminară, în condițiile în care, bugetul s-ar fi aprobat la începutul anului, acest lucru nu s-a întâmplat și avem o întârziere de o lună și jumătate care va produce unele efecte în lanț. Primul efect este cel legat de gradațiile de merit pentru învățământul preuniversitar care nu pot fi adjudecate atâta timp cât nu avem acest contract, deci săptămâna viitoare, luni, marți se va întâmpla acest lucru”, a mai adăugat Pavel Năstase.

Ministrul spune că va cere o anchetă internă pentru că la nivelul ministrului ar fi depistat și alte nereguli, privind avizarea internă a unor documente.

“Voi comanda o misiune de audit nu numai pentru acest document, ci și pentru alte documente privind modul în care au fost avizate intern, care au fost emise în trecut pentru că nu numai acesta este cu probleme, mai sunt și alte documene care, tot așa, sunt lăsate undeva pe traseu și nu au fost finalizate”, a explicat pentru Mediafax, Pavel Năstase.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/contractul-colectiv-de-munca-al-profesorilor-a-fost-pierdut-in-ministerul-educatiei-36128.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/contractul-colectiv-de-munca-al-profesorilor-a-fost-pierdut-in-ministerul-educatiei-36128-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv