UPDATE. Vineri, la sediul DNA București, suspecților Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timișoarei, Nicolae Robu, actualul primar al orașului, dar și față de  de Martin Staia, fost director în primăria Timișoara. Aceștia sunt acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată. De asemenea, Viceprimarul dan Diaconu și fostul viceprimar Traian Stoia sunt cercetați pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. 

Din ordonanțele întocmite de procurori a reieșit că în perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.
Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: ”în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.
Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.
Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.
Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane”.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara. 

Surse judiciare susţin că Robu a fost citat în calitate de suspect. Edilul a spus că nu ştie de ce l-au chemat procurorii DNA şi că nu a făcut nicio faptă incriminată penal. Robu este primar din 2012, fiind ales pe listele USL.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu și fostul secretar al Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, sunt audiați la DNA București în dosarul retrocedărilor ilegale pe Legea 112. Reamintim că pe 28 aprilie 2015, reprezentanții DNA au realizat o percheziție-martaton la primăria Timișoara, care s-a încheiat la miezul nopții, după 15 ore, în final fiind ridicate toate dosarele apartamentelor și caselor vândute în baza Legii 112 / 1995, începând cu anul 1996 până în momentul respectiv. Cele 40 de colete sigilate în saci albaștri au fost încărcate în mașina de transport securizat și duse la București, pentru cercetări.

Percheziție-maraton

Percheziția a avut loc în urma unui control desfășurat în toamna lui 2014 de Corpul de Control al primului ministru, care a scos la iveală o serie de ilegalități.

Potrivit anchetatorilor,  Primăria Timișoara ar fi vândut, fără drept, locuințe în baza Legii 112. În ciuda faptului că legea prevedea posibilitatea de vânzare a locuințelor naționalizate doar chiriașilor existenți în momentul apariției legii, la Timișoara, Primăria a stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local că locuințele pot fi vândute și unor persoane care au devenit chiriașe ulterior anului 1995.

Cu alte cuvinte, Primăria Timișoara a vândut locuințe în baza Legii 112, fără drept, iar ca să justifice ilegalitatea, a cerut și a primit girul executivului. Doi foști șefi ai Inspectoratului de Poliție Timiș, Dorel Andraș și Săndel Palade, procurori, între care doi foști șefi ai DNA Timișoara, Vasile Speriusi, respectiv Tamaș Schiffbeck, șeful Parchetului Militar Timișoara, Radu Ilina sau fostul prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc, au putut să cumpere, fără să fi ocupat, ca și chiriași în 1995, locuințe în baza Legii 112.

Apartamente vândute cu dedicație procurorilor și polițiștilor

Pentru un apartament cu 4 camere, de 181 de metri pătrați, Bâc a plătit doar 8.500 de lei.

Cu 8.300 de lei, în rate lunare pe 10 ani, Schiffbeck de la DNA a cumpărat un apartament de 3 camere ( 60 mp) în care șeful DNA Timișoara a locuit cu chirie doar o lună de zile. Tranzacția s-a perfectat în decembrie 1999, iar peste nouă ani, din economii, procurorul și soția  sa au achiziționat un apartament de 48 mp la Viena.

Fostul șef al Poliției, Dorel Andraș a cumpărat o casă de 280 mp, în timp ce alt șef al instituției, Săndel Palade, a cumpărat un apartament de 64 mp în centrul orașului. ( Sursa foto: Adrian Pîclișan)

– Revenim cu informaţii – 

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
UPDATE. Vineri, la sediul DNA București, suspecților Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor...

Preluat de la EVZ