Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost pus, ieri, sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti, fiind urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Dumitru Dobrică, fost consilier judeţean la Buzău în perioada iunie 2004 – decembrie 2013, dar şi administrator şi acţionar al unei societăţi comerciale, este urmărit penal în acelaşi dosar pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Dumitru Dobrică i-ar fi pro mis, începând cu luna iulie 2012, lui Valeriu Zgonea, iar acesta din urmă ar fi acceptat foloase necuvenite. În schimb, el ar fi intervenit pe lângă funcţionarii publici în vederea numirii unei rude a omului de afaceri într-o importantă funcţie publică. Persoana care urma să fie numită în funcţia publică este fiica omului de afaceri.

52.000 de lei a costat traficul de influenţă

„La data de 22.04.2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ştefan, persoana respectivă a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu. (…) Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ştefan, persoana respectivă şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23.01.2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale”, se arată într-un comunicat al DNA.

Anchetatorii susţin că Zgonea a primit de la Dobrică foloase necuvenite în sumă de aproximativ 52.000 de lei, adică contravaloarea unei excursii de patru zile la Viena în luna iunie 2013 şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

Pe timpul controlului judiciar, Valeriu Zgonea nu poate părăsi ţara fără încuviinţarea prealabilă a magistratului competent.

„Colegul” lui Mihai Viteazul

Pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, craioveanul Valeriu Zgonea s-a autoproclamat „coleg” al domnitorului Mihai Viteazul. În martie 2013, cuprins de ample trăiri naţionaliste, stârnite de arborarea unui steag secuiesc la Baraolt, Zgonea anunţa: „Eu sunt din oraşul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească nişte drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează”. Zgonea avea să se dezică de această „camaraderie” istorică abia în februarie 2016, când şi-a găsit un nou companion – un ursuleţ pufos de pluş a cărui poză a postat-o pe Facebook. „De astăzi, am un nou coleg. Și nu, nu este cine ați fi crezut!”, a scris Zgonea

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost pus, ieri, sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti, fiind urmărit penal pentru trafic de influenţă.Dumitru Dobrică, fost consilier judeţean la Buzău în perioada iunie 2004 - decembrie 2013, dar şi administrator şi acţionar al unei societăţi comerciale, este urmărit...

Preluat de la EVZ