loading…

Un tânăr de 21 de ani, cu probleme renale de la naștere, are o nouă șansă la viață, după ce mama sa i-a donat un rinichi, aceasta fiind singura compatibilă din familie, intervenția fiind realizată cu succes la Spitalul Parhon din Iași.

Ionuț, tânărul care a avut probleme renale încă de la naștere, a făcut ani de zile dializă, iar în urmă cu doi ani starea sa s-a agravat, fiind pus pe lista de așteptare pentru transplant renal, notează Mediafax.

După teste de compatibilitate, mama lui Ionuț a aflat că este compatibilă, iar în urmă cu câteva zile medicii au luat un rinichi de la ea și i l-au transplantat băiatului, operația fiind realizată cu succes, cei doi conversând, acum, doar prin telefon. Chiar dacă sunt la distanță de câțiva metri unul de altul, de când au intrat în sală nu s-au mai văzut.

Ionuț a fost diagnosticat cu insuficiență renală cronică la vârsta de doi ani, dar până în 2013 a reușit să țină boala sub control, însă din octombrie 2016 starea lui s-a înrăutățit și a fost trecut pe lista de așteptare pentru transplant renal și a început dializa de trei ori pe săptămână timp de patru ore.

Student la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, Ionuț se învoia de la cursuri opentru a merge la dializă. Asta până când mama sa s-a dovedit a fi compatibilă și i-a dat o nouă șansă la viață.

„E copilul meu și mergem înainte. E o legătură mult mai strânsă acum între noi. De când am ieșit din sală nu am reușit să ne vedem, am vorbit doar la telefon. El era foarte vesel. Am avut noroc că am fost compatibilă cu el, sunt singura din familie. Soțul nu, sora lui geamănă, nici ea. Și chiar dacă ar fi avut grupa de sânge sora lui nu cred că ar fi reușit să suporte operația, e mult mai firavă. Nu am stat mult să mă gândesc, nu prea a contat, știu că pot apărea complicații și la mine, dar mergem înainte. M-am gândit doar la el mai mult, să fie bine”, a povestit Mihaela Gavril, mama lui Ionuț.

De aproape 48 de ore de când au ieșit din sala de operație mama și fiul nu s-au văzut, deși îi despart doar câtiva pereți. Ionuț este vesel, datorită mamei lui nu trebuie să își mai facă griji pentru viitorul său. Pentru el, operația a fost nouă șansă. Știa că aici o să ajungă pentru că avea ceva timp de când făcea dializă și povestește că abia aștepta să facă transplantul.

„Abia așteptam să scap de dializă, să am și eu un ritm de viață normal. Pentru început a fost foarte bine la dializă, am scăpat de trei simptome, dar cu timpul ședințele și-au făcut efectul, însă nu era așa plăcut să stai patru ore pe un pat, întins fără să te miști și o dată la două zile trebuia să mă învoiesc de la facultate ca să vin la dializă și era cam neplăcut”, își amintește Ionuț de perioada de dinainte de operație.

A sperat să nu aibă nevoie de un transplant, credea că există și alte variante ca să se însănătoșească, dar medicii i-au spus nu se mai poate face nimic.

„Prima dată am încercat varianta cu tata, nu s-a potrivit grupa de sânge și acum mama, care a avut curajul să doneze un rinichi. Am văzut că dacă mama e de acord și vrea să mă ajute și are curaj, am prins și eu curaj și am zis să încercăm și a fost bine”, povestește Ionuț.

Chiar și cu transplant, Ionuț va trebui să aibă grijă și mai mult de el. Toată viața va fi dependent de imunosupresoare, pe care, dacă nu le va lua, va ajunge din nou la dializă. Este conștient de faptul că va trebui să fie atent la orice răceală sau că nu va putea să depună efort exagerat, însă zâmbește când spune că nu va mai fi dependent de dializă.

Acest transplant de la donator viu este cel de-al doilea pe anul acesta la Spitalul Parhon din Iași, primul realizându-se de la frate la frate.

„Este o intervenție mai complexă, două echipe chirurgicale operează simultan, în două săli de operație în același spital. Există, pe de o parte, teste care se fac diferit înainte de intervenție, pe de altă parte operația în sine este benefică și cu riscuri mai mici pentru cel care primește, pentru că transferul rinichiului este foarte scurt, în câteva minute rinichiul ajunge de la mamă la fiu în această situație, fiind săli de operație aflate în același spital. Intevenția a decurs bine, la fel ca intervențiile făcute de acum de 10 ani de zile la Spitalul Parhon și sperăm să putem să facem din ce în ce mai frecvent acest gen de intervenție”, a declarat Ionuș Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon Iași.

Anul trecut la Spitalul Parhon din Iași s-au făcut 23 de transplanturi renale, dintre care doar patru au fost de la un donator în viață.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/un-tanar-a-primit-a-doua-sansa-la-viata-de-la-mama-sa-care-i-a-donat-un-rinichi-36082.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/un-tanar-a-primit-a-doua-sansa-la-viata-de-la-mama-sa-care-i-a-donat-un-rinichi-36082-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv