Ramona Ursu, fost jurnalist la Adevărul, a redat pe blogul personal dialogul avut cu Gabriel Liiceanu despre  starea societăţii româneşti la ora tumultului provocat de protestele începute contra Cabinetului Grindeanu.

Discuţia este iniţiată de Ramona Ursu, pornind de la o expunere a lui Liiceanu, în care acesta lansa alegoric un interval de 13 ani, care ar fi necesari pentru ca generaţia „golanilor” din Piaţa Universităţii să-şi ispăşească „mandatul”  pentru a preda ştafeta unor „spiţe” noi care să facă pasul mai departe, din etapa tranzitorie de la comunism la o democraţie unde anii cenuşii ai corupţiei să fie doar o amintire ciudată.   

“Un popor curge de-a lungul istoriei întocmai ca apa unui râu care, cu fiecare clipă care trece, e alta. Poporul român de acum nu mai e nici cel din 1990, nici cel din 2000, nici măcar cel din 2012. Cei care au ieșit în ultimele două săptămâni umplând stăzile cu indignarea lor civic-neagresivă, reprezintă, în linii mari, generația vârstelor cuprinse între 20 și 40 de ani, mânuitori ai unei tehnici de comunicare de top, extrem de mobili, de inteligenți, care nu mai sunt manipulabili”, se destăinuie Liiceanu.

Mai departe, convorbirea transcede factorii de schimbare, în opinia celor 2, (instrumentele luptei anti-corupţie), coroborând ideea că România se află într-un proces de maetamorfoză, spre bine, datorită a ceea ce Liiceanu numeaşte “plămânul DNA”.

“Oamenii care au ieșit în piețe și-au dat seama că sunt pe punctul de a-și pierde organul prin carese respiră dreptatea și au reacționat fulgerător și imprevizibil”, a adăugat filozoful.

În continuare, Liiceanu îşi justifică rezervele faţă de buna-credinţă a actualului Cabinet, catalogând activitatea şi intenţiile manifestate de actuala guvernare, prin prisma Ordonanţei 13, drept argumente ce reflectă tendinţe dictatoriale venite din partea şefului PSD. Mai departe, Liiceanu a adăugat că nu este cazul ca societatea să dezarmeze, pentru că “Dragnea şi-a greşit epoca”.

“Dacă Dragnea are apetituri de tiran și e dispus să facă orice ca să-și salveze pielea, atunci trebuie spus că, din nefericire pentru el, și-a greșit epoca. S-a născut prea târziu. Trebuia să fie în floarea vârstei sub Gheorghiu-Dej sau măcar sub Ceaușescu. Așa, născându-se cu întârziere, vocația lui satrapică s-a manifestat într-un moment nepropice și, acum, săracul, trebuie să se descure încurcându-se printre ițele democrației. Sigur, dacă ar găsi culoarul liber, s-ar purta, respectând scara, ca Putin sau Erdogan”, a completat Liiceanu.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Ramona Ursu, fost jurnalist la Adevărul, a redat pe blogul personal dialogul avut cu Gabriel Liiceanu despre  starea societăţii româneşti la ora tumultului provocat de protestele începute contra Cabinetului Grindeanu.Discuţia este iniţiată de Ramona Ursu, pornind de la o expunere a lui Liiceanu, în care acesta lansa alegoric un...

Preluat de la EVZ