UPDATE Comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, a declarant că primele indicii conduc către un lanţ de farmacii din Târgu-Jiu, care riscă sancţiuni până la 100.000 de lei sau chiar dosar penal, în cazul în care cercetările vor constata că produsele sunt periculoase.

„Am constatat că într-o pădure, la limita dintre oraşul Motru şi comuna Ciuperceni, sunt abandonate sute de kilograme de produse farmaceutice expirate. Am început cercetările împreună cu organele de poliţie pentru stabilirea farmaciilor care au efectuat această abandonare, avem deja primele indicii care ne conduc la un lanţ de farmacii din Târgu-Jiu care au săvârşit această faptă. Urmează ca în baza cercetărilor efectuate să aplicăm prevederile legale. Riscă sancţiuni de până la 100.000 de lei societăţile care se fac vinovate, iar în măsura în care, din constatările noastre va rezulta că o parte din aceste deşeuri sunt şi periculoase, riscă inclusiv dosar penal. Ca măsură urgentă, medicamentele vor fi ridicate de către Spitalul Târgu-Jiu, vor fi depozitate până la finalizarea cercetărilor, după care vor fi eliminate conform legii”, a spus Gheorghe Sanda.

Ce se știe, însă, este că medicamentele inutilizabile, printre care se numără și cele cu termen expirat sunt încadrate în categoria deșeuri periculoase și trebuie eliminate în condiții foarte stricte, prin incinerare, urmându-se restricțiile legale, conform Catalogului European al Deșeurilor, transpus în legislația națională prin Hotărârea de Guvern nr.856 din 2002”, a declarat Cosmin Mănăilă, directori reglementări Stericycle România. Așa că, medicamentele inutilizabile nu trebuie aruncate la gunoi, putând fi dăunătoare pentru sănătate și pentru mediu, cu atât mai puțin în pădure sau aiurea în natură.

Incinerarea este singura metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea deșeurilor anatomo-patologice, a substanțelor cu regim special (citotoxice/citostatice) și a medicamentelor inutilizabile. Sistemele automate de filtrare, neutralizare și monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instalațiile moderne de incinerare previn poluarea, asigurând protecția mediului și sănătatea umană. De asemenea, incinerarea previne posibila contaminare a pânzei de apă freatică. Procedura este, însă, foarte costisitoare. Mai mult, spre exemplu în București există un singur incinerator de deșeuri periculoase, capabil să elimine și medicamentele inutilizabile care deservește peste 30 de unități medicale din Capitală și zonele limitrofe.

rootstireaActualitate/EsentialSanatate
UPDATE Comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, a declarant că primele indicii conduc către un lanţ de farmacii din Târgu-Jiu, care riscă sancţiuni până la 100.000 de lei sau chiar dosar penal, în cazul în care cercetările vor constata că produsele sunt periculoase. „Am constatat că într-o...

Preluat de la EVZ