„Sunt dator să vă clarific realitatea politică din Statele Unite şi să prezint concret solicitarea onestă a cetăţenilor ţării mele. America îşi va îndeplini responsabilităţile, dar dacă ţările voastre nu vor ca America să îşi reducă angajamentul faţă de această alianţă, atunci fiecare capitală trebuie să îşi arate susţinerea faţă de apărarea comună’‘, a spus James Mattis în cadrul reuniunii de la Bruxelles.

Pe lângă avertisment, generalul Mattis a acuzat unele naţiuni că ignoră ameninţările, inclusiv pe cele venite dinspre Rusia, mai indică Reuters, conform Agerpres.

James Mattis nu a făcut altceva decât să repete, de altfel, ceea ce a spus Donald Trump pe această problemă, cerând țărilor europene, membre ale Alianței Nord-Atlantice, să crească cheltuielile pentru apărare.

Mattis a mai spus că NATO este „o piatră de temelie” pentru cooperarea transatlantică.

Mattis și miniștrii Apărării din NATO s-au reunit, azi, la Bruxelles, pentru prima oară de la schimbarea administrației americane, amintește BBC.

„Nu se mai poate ca povara să fie în mod disproporționat lăsată pe umerii contribuabililor americani, pentru apărarea valorilor occidentale”, a spus Mattis, la sediul NATO din Bruxelles. El a adăugat că americanilor nu poate să le pese mai mult de securitatea „copiilor voștri” decât vă pasă vouă.

Comentariile lui Trump, din timpul campaniei sale electorale, se refereau la faptul că SUA s-ar putea să nu-și apere aliații care nu contribuie „în mod corect” la NATO, iar aceste declarații au alarmat mulți lideri europeni, în special pe cei de la granița cu Rusia.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
„Sunt dator să vă clarific realitatea politică din Statele Unite şi să prezint concret solicitarea onestă a cetăţenilor ţării mele. America îşi va îndeplini responsabilităţile, dar dacă ţările voastre nu vor ca America să îşi reducă angajamentul faţă de această alianţă, atunci fiecare capitală trebuie să îşi arate susţinerea...

Preluat de la EVZ