Conform declaraţiilor oficiale, mai multe familii de castori şi-au refăcut apariţia pe malurile rîurilor Prahova şi Teleajen, locuri din care dispăruseră în urmă cu două secole. 

“Noi avem semnale de circa 6 sau 7 ani. La început sporadic, undeva pe râul Prahova, după care am constatat că aceşti castori au un obicei: îşi fac nişte locuinţe subacvatice, rod arborii, copacii de pe malul apei şi îşi creează un dig, un baraj, în spatele căruia îşi face locuinţa. Am găsit din ce în ce mai multe urme.

Castorii sunt dispăruţi de circa 200 de ani din România. Ei au populat în perioada respectivă până pe la 1860 toate râurile interioare ale României, fiind exterminaţi practic de populaţie pentru blănuri, carne şi unele substanţe aromate care se scoteau din aceste exemplare şi care erau folosite în industria parfumurilor, la vremea respectivă.

Castorul a fost reintrodus în anii 1997-1999 printr-un studiu la nivel national al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, în zona Ţării Bârsei. Au fost aduse din Germania circa 130 de exemplare. După care, în timp, această populaţie mică la început a fost identificată în mai toată ţara. Au migrat. Au găsit condiţi bune…Nu au avut duşmani recunoscuţi. În general, castorul avea drept duşman omul. Fiind o specie reintrodusă în ţară a fost atent monitorizată şi omul nu a avut posibilitatea să distrugă exemplarele”, a declarat Bolgiu, conform Realitatea.net. 

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Conform declaraţiilor oficiale, mai multe familii de castori şi-au refăcut apariţia pe malurile rîurilor Prahova şi Teleajen, locuri din care dispăruseră în urmă cu două secole. “Noi avem semnale de circa 6 sau 7 ani. La început sporadic, undeva pe râul Prahova, după care am constatat că aceşti castori au...

Preluat de la EVZ