“Cei care au ieşit în stradă au ieşit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Există Legea 272/2004 care prevede foarte clar că părinţii nu au voie să îşi ia copiii la mitinguri, să-i expună. Deci, dacă au ieşit în stradă pentru respectarea legii, ar trebui să ştie şi ei că există o lege care le interzice să îşi ia copiii acolo”, a spus Vasilescu într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Muncii, ziarişti, reprezentanţi ai unor ONG-uri pentru apărarea drepturilor copilului, precum şi persoane fizice au depus sesizări la ANPC privind expunerea copiilor la mitinguri. “Nu a fost niciun fel de poliţie din partea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. În subordinea ministerului există Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului. Încă din primele zile de mitinguri, au sosit pe adresa acestei autorităţi foarte multe sesizări. Săptămâna aceasta, presa a solicitat, pe legea 544 (privind informaţiile publice -n.r.) să se precizeze exact numărul şi atunci am trimis prin biroul de presă o adresă către ANPC să ne comunice cu exactitate acest număr. Ştiu că alaltăieri erau depuse 29 de astfel de sesizări doar la Bucureşti, nu am cuantificat şi ce este în teritoriu. Parte din aceste sesizări sunt făcute de presă, parte de ONG-uri, parte de persoane fizice”, a spus Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat că ANPC transmite mai departe aceste sesizări la poliţie şi, conform Legii 272, aceasta trebuie să identifice părinţii care au fost la miting şi eventual să îi amendeze. “Au fost câteva sesizări şi împotriva domnului Nicuşor Dan, care a venit cu copilul la miting. Sunt ONG-uri pentru apărarea drepturilor copilului, ziarişti sau persoane fizice”, a menţionat ministrul Muncii.

Vasilescu a mai afirmat că amenzile sunt între 5.000 şi 10.000 lei şi sunt aplicate de poliţie. “Nu îi amendează Olguţa, ci poliţia, iar amenzile sunt între 5.000 lei şi 10.000 lei. Iar legea este foarte clară. Citiţi Legea 272/2004 şi veţi vedea acolo că se precizează foarte clar că părinţii nu au voie să îşi expună copiii la mitinguri. A ieşit chiar preşedintele României şi a inflamat spiritele, pentru că nu a făcut altceva decât să ceară să se încalce o lege în România, or în momentul în care ieşi în stradă şi spui că te lupţi pentru lege şi ordine, iar tu eşti primul care încalcă legea, ceva aici nu este în regulă (…) Dar sigur că acum e la modă să spui că Guvernul ţi-a făcut ceva. Nu ţi-a făcut nimic. Dar cred că trebuie să fim mult mai responsabil ca părinţi, pentru că, aduceţi-vă aminte, într-o noapte, la unul dintre acele mitinguri neautorizate, iarăşi o încălcare a legii din partea celor care spun că respectă legea – unui jandarm i-a fost tăiat piciorul, un jandarm era în pericol să îşi piardă ochiul… Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă, Doamne fereşte, unui copil i s-ar fi întâmplat ceva”, a mai afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

rootstireaActualitate/EsentialSocial
'Cei care au ieşit în stradă au ieşit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Există Legea 272/2004 care prevede foarte clar că părinţii nu au voie să îşi ia copiii la mitinguri, să-i expună. Deci, dacă au ieşit în stradă pentru respectarea legii, ar trebui să...

Preluat de la EVZ