loading…

Biserica Ortodoxă pomenește sâmbătă, 18 februarie pe cei adormiți întru Domnul, marcând astfel ceea ce în popor este cunoscut drept “Moșii de Iarnă” sau “Moșii de piftii”.

Pentru ca pomana să fie primită, este bine să respectăm vechile tradiții legate de Moșii de iarnă.

Moșii de iarnă deschid seria celor șapte sâmbete ale morților, ce se va încheia cu Sâmbăta lui Lazăr (8 aprilie) și în care se fac parastase.

Ce dăm de pomană de Moșii de iarnă

La biserică ducem, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticla cu vin, pomelnicul în care trecem numele celor plecați la Domnul și lumânări. Se mai pot duce, în funcție de posibilități, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere și alte fructe. Mai practic este să se lase pachetele gata pregătite acasă și, la întoarcerea de la biserică, să fie completate cu vin și colivă sfințite la slujbă și să fie împărțite, cu lumânări aprinse, pentru sufletele celor răposați. Sufletele acestea, se spune, veghează din lumea de dincolo asupra casei din care au plecat.

Nu se lucrează de “Moșii de piftii!”

În această zi se mănâncă și se dau de pomană și piftie și alte răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în lumea satului. De aceea sărbătoarea mai este numită și “Moșii de piftii”. Pentru a respecta până la capăt obiceiul, trebuie ca ceea ce rămâne nemâncat să se arunce a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne. Dacă nu se respectă această tradiție, natura se răzbună aducând valuri de frig în toiul verii.

Mai mult, femeile care nu respectă tradiția și lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia și “li se întoarce pomana” pe care au dat-o.

Atenție, cei dragi decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Ce înseamna asta concret? Doar că pentru ei se scrie un pomelnic separat.

Alte tradiții de Moșii de iarnă

La cimitir se aprind cel puțin două lumânări. Credincioșii care fac pomeniri trebuie să meargă la biserică de dimineață, ca să participe la Sfânta liturghie. Abia după această slujbă mare se oficiază și parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puțin două lumânări – numărul minim necesar, potrivit superstițiilor, pentru a încălzi sufletele morților.

În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conțină, pe lângă vinul și coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana. Plus o prăjitură cu specific local, numită “pupi” (un chec cu mere).

Și în Banat se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză și unt. În plus, în pachete se pune și friptură de porc.

În Bucovina,pachetele conțin obligatoriu plăcinte cu brânză și se împart familiilor necăjite, care au mulți copii. Nu se mai fac nunți. Conform tradiției creștin ortodoxe, o dată cu Lăsatul secului de carne cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunților se va deschide după Duminica Tomii (23 aprilie).

sursa: romaniatv.net.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/mosii-de-iarna-2017-ce-se-intampla-cu-cei-care-nu-respecta-vechile-obiceiuri-36053.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/mosii-de-iarna-2017-ce-se-intampla-cu-cei-care-nu-respecta-vechile-obiceiuri-36053-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv