Ioan Cătană (foto) a fost ales pe listele PSD, primar al comunei Chieșd, județul Sălaj. Este primar din anul 1992 și a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, în anul 2015, pentru comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu, de la plăți ilegale la angajarea celor două fiice ca și funcționari ai primăriei.

Procurorii susțin că edilul Cătană a făcut plăți ilegale în sumă de aproape 100.000 de lei, ajutat de contabila primăriei Aurica Băbțan, care a fost la rândul ei trimisă în judecată.

De asemenea, un om de afaceri, Ioan Cardoș, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, apărat de cunoscutul avocat clujean Anatol Pânzaru a fost achitat. Și în acest caz, judecătorul a concluzionat că fapta nu există.

Achitat pentru abuz în serviciu

Judecătorii de la Șimleul Silvaniei au decis miercuri, 15 februarie 2017, să îl achite pe primarul Cătană de una dintre acuzațiile de abuz în serviciu, legată de o plată ilegală în sumă de 65.753 lei. Plata ar fi fost comisă în baza ordonanței guvernului 13/2012, dar judecătorul a decis că în acest caz nu a fost comisă nicio infracțiune, ba mai mult, fapta de abuz în serviciu nu există.

Avocații așteaptă motivarea pentru a vedea dacă această achitare s-a pronunțat în baza deciziei Curții Constituționale a României, care dezincriminează parțial abuzul în serviciu.

Achitare a primit și contabila Primăriei Chiejd care a semnat alături de primar, ordinele de plată.

Condamnat pentru abuz în serviciu

Cu toate astea, Cătană a fost condamnat pentru alte fapte de abuz în serviciu, după cum urmează: un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat faptelor de corupţie. De asemenea,primarul a mai primit nou luni de închisoare pentru că și-a angajat fiicele la Primăria Chiejd. ”Inculpatul Ioan Cătană, în calitate de primar al Comunei Chieșd, a emis Dispoziția nr. 331/06.10.2010, prin care a încadrat-o, începând cu data de 11.10.2010, pe fica sa Anca Diana Cătană, în funcția de execuție de muncitor calificat 1, gradația 1, la Serviciul salubrizare din cadrul Primăriei Chieșd, dar si Dispozitia nr. 103/25.03.2010, prin care Mihaela Maria Mitruț, cealaltă fiică a sa a fost încadrată în cadrul instituției pe care o conducea, în funcția publică de execuție de referent cu grad profesional superior, treapta III de salarizare, gradația 3”, se arată în rechizitoriu.

În final, primarul Cătană a fost condamnat la un an și două luni de închisoare, cu suspendare, după ce judecătorul a decis ca acesta să fie condamnat la pedeapsa cea mai grea la care a adăugat un spor de două luni.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Ioan Cătană (foto) a fost ales pe listele PSD, primar al comunei Chieșd, județul Sălaj. Este primar din anul 1992 și a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, în anul 2015, pentru comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu, de la plăți...

Preluat de la EVZ