Enel trebuie să plătească statului 401 milioane de euro, potrivit unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Paris. Grupul italian şi statul român s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007. Potrivit informaţiilor EVZ, statul a solicitat companiei italiene 561 de milioane de euro (520 de milioane de euro plus dobânzi), în contul a 13,57% din acţiuni pe care le-ar fi trebuit să le cumpere suplimentar, potrivit contractul de privatizare.

Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene. 

Reprezentantţii Enel au confirmat că au primit din partea Camerei de Comerţ Internaţionale de la Paris decizia arbitrajului legat de participaţiile deţinute în sectorul electricităţii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. “Enel respectă decizia Curţii şi compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei şi cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”, au transmis reprezentanţii grupului italian de utilităţi.

Fost ministru: “O decizie dificilă, dar corectă”

Acesta este cel mai mare succes al României obţinut într-o instanţă internaţională, după câştigarea procesului de la Haga cu Ucraina, pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre. “Decizia Curţii de la Paris de a acorda statului român suma de 401 milioane euro în litigiul cu compania ENEL este una corectă, statul obţinând în acest fel o sumă pe care nu ar fi putut niciodată să o primească prin negociere. Decizia pe care am luat-o, în 2014, ca ministru al Energiei, de a merge, fără întârziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificilă, dar corectă. Am arătat că România se poate mobiliza şi acţiona hotărât pentru a-şi apăra drepturile ce i se cuvin”, a declarat fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. 

Acesta speră că România va folosi această sumă importantă obţinută la Paris pentru modernizarea sectorului energetic, care are nevoie de investiţii.

rootstireaActualitate/EsentialEconomie
Enel trebuie să plătească statului 401 milioane de euro, potrivit unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Paris. Grupul italian şi statul român s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007....

Preluat de la EVZ