“Trebuie să vedem câte mandate poate avea șeful SRI, poate să aibă mai multe mandate și tot așa. Putem să avem mandat de 4 ani, e părerea mea personală, pentru șeful SRI și prim-adjuncții, sau maxim două mandate. Soluția o va da Parlamentul”, a afirmat Adrian Țuțuianu.

El a adăugat că membrii Comisiei au decis, în ședința de marți, ca atribuțiile Comisiei să fie sporite în așa fel încât să poate avea dreptul de inițiativă legislativă. 

“Am stabilit să pregătim un proiect de modificare și completare a hotărârii Parlamentului nr. 30/1993, hotărâre care stabilește atribuțiile Comisiei de control al SRI. Ne-am propus ca în maxim 4 săptămâni să fim în măsură să prezentăm Parlamentului un proiect de hotărâre de modificare și completare a hotărârii 30/1993. Vom lucra în cadrul Comisiei pornind de la propunerile legislative pe care le avem la legislația specifică, începând cu legea securității naționale, legea de organizare și funcționare a SRI, o lege privind statutul ofițerilor de informații, legea privind terorismul, etc. Vom lucra pornind de la ceea ce avem și solicitând puncte de vedere de la toate autoritățile și instituțiile care sunt interesate de asemenea acte normative. Mă refer aici la CSAT, la SRI, la alte instituții. Vrem ca această Comisie să aibă și atribuția de a propune acte normative în domeniu, evident cu avize de la celelalte comisii de specialitate, CSAT, alte structuri și instituții interesate”, a explicat Țuțuianu.

Șeful Comisiei SRI a precizat că au fost analizate 24 de sesizări ale oamenilor, dintre care 4 au fost rezolvate.

“Am analizat 24 de sesizări ale Comisiei făcute de persoane fizice sau juridice, personal sau prin mandatar. Am rezolvat 4 din aceste sesizări, în sensul că am transmis un răspuns petenților, sau le-am clasat pentru că petenții au primit răspunsuri anterior. Alte 20 de sesizări se află în analiză. Pentru unele am cerut informări de la SRI, pentru altele ne-am luat timpul necesar studiului lor pentru că sunt cu dosare consistente. Ca apreciere generală sunt foarte multe persoane care se adresează Comisie de control al SRI deși aspectele pe care le sesisează mai degrabă sunt de competența altor autorități și instituții”, a spus Țuțuianu. 

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Țuțuianu: Ar fi bine ca șeful SRI să aibă mandat de 4 ani.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
'Trebuie să vedem câte mandate poate avea șeful SRI, poate să aibă mai multe mandate și tot așa. Putem să avem mandat de 4 ani, e părerea mea personală, pentru șeful SRI și prim-adjuncții, sau maxim două mandate. Soluția o va da Parlamentul”, a afirmat Adrian Țuțuianu.El a adăugat...

Preluat de la EVZ