Războiul de la Spitalul Colentina e în plină desfășurare. De-o parte a baricadei sunt dr. Ionuț Gobej, șeful Departamentului de Neurochirurgie din Secția de Neurochirurgie, și doctorița Lelia Iliescu, șeful Secției ATI1 din Colentina, iar de cealaltă, managerul interimar Silvi Ifrim, pusă în funcție de primarul Capitalei, Gabriela Firea, la jumătatea lunii ianuarie.

În weekend, Ionuț Gobej a făcut public un referat pe care i l-a transmis managerului interimar, în care-i cerea acestuia să-i asigure condițiile pentru a salva viața a doi pacienți care sunt la un pas de moarte, problema fiind lipsa de personal, atât la Neurochirurgie, cât și la ATI1.

Vezi galeria foto:

„Au tăbărât pe ei”

Ultimul episod din acest război s-a consumat ieri, când a avut loc ședința Consiliului Medical al Spitalului Colentina, format din toți șefii de secție. Silvi Ifrim a venit însoțită de secretarul de stat Cristian Grasu, de consiliera pe probleme de sănătate al primarului Firea și de Răzvan Nițu, șeful Administrației Spitalelor București. Prezenți au fost și un cameraman și un fotograf, ambii de la Primărie, deși ședința era una internă, nu publică.

„În primul rând, Silvi Ifrim a cerut să se voteze dacă dr. Ionuț Gobej are ce căuta la ședință. A vrut să-l scoată afară cu paznicii. Dar n-a avut cum, pentru că șeful Secției de Neurochirurgie lipsea, iar el îi ține locul. Apoi, a tăbărât pe Gobej și pe șeful de la ATI1, dr. Lelia Iliescu, susținută de alți șefi de secție și de ajutoarele pe care le chemase de la Primărie”, ne-a spus, sub protecția anonimatului, unul dintre participanții la ședință. Discuțiile au fost aprinse. Cei doi medici tineri cereau să le fie aprobate referatele pentru a angaja oameni, dar managerul interimar o ținea pe ai ei: că nu le plătește orele suplimentare.„Flutura un paragraf dintr- o lege din 2010, care zice că nu pot fi plătite orele în care stai peste program. Când Lelia Iliescu i-a spus că are nevoie de oameni că îi pleacă, în câteva luni, încă patru, pentru că le expiră contractele, Silvi Ifrim s-a făcut că nu știe de așa ceva. Cristi Grasu o întreba dacă „e adevărat ce spune doamna doctor?”, iar Silvi răspundea că nu știe nimic de așa ceva”, ne-a explicat un alt participant la ședință.

A fost momentul în care „aproape toți au sărit, efectiv, pe cei doi medici, care au un singur dezavantaj: sunt tineri! Le-au reproșat că distrug imaginea spitalului, că trebuiau să treacă prin toate căile birocratice ca să ceară lucruri, nu să se ducă la presă, că să renunțe la conferința de presă de marți (azi) și alte d-astea”, ne-au povestit sursele.

Ședința a durat până la ora 15.45, iar după, Silvi Ifrim și susținătorii ei au organizat o conferință de presă.

Forțați să muncească suplimentar

„Astăzi avem de discutat o problemă care a apărut destul de brusc în Spitalul Colentina, respectiv în data de 10, vineri, când doctorul Gobej, fără să ceară audiență, așa cum a precizat dânsul, a intrat în cabinetul meu solicitând ajutorul pentru efectuarea a două operații, urmând să se facă peste două săptămâni, pe 22 și 23 februarie. Sigur că această situație nu o puteam rezolva pe loc. De aceea l-am rugat să aibă timp ca împreună cu colegii șefi de secție astăzi, când a avut loc Consiliul Medical. (…) Din păcate această problemă nu se poate rezolva foarte repede, pentru că nu avem cadrul legislativ care să prevadă acordarea orelor suplimentare. Această lege a fost dată în anul 2010, Legea 285, articolul 9, aliniatul 1”, a susținut Silvi Ifrim. Dar paragraful din lege se referă strict la anul 2011.

„Art. 9 (1) În anul 2011, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar (…) se va compensa numai cu timp liber corespunzător”.

Cele două secții, însă, sunt într-o situație aparte, pentru că au doar o treime din personalul necesar. Pentru că sunt prea puțini, sunt forțați să stea peste program, întrucât operațiile nu se termină fix, la ora 15.00, când se încheie programul.

„Nu mi-au plătit nicio oră suplimentară și nici nu vreau să-mi plătească! Eu fac voluntariat pentru că așa vreau, dar cât timp le poți cere altora să facă voluntariat? Nu e normal! Am venit din Franța pentru că mi-a plăcut meseria aceasta. Nu banii sunt importanți, ci pacienții!”, a explicat, pentru EVZ, dr. Ionuț Gobej.

„ Nu ne interesează banii! Vrem oameni”

„Nu vrem ore suplimentare! Vreau să angajeze oameni în secția de ATI pentru că lucrăm cu o treime din personal. Deja au plecat doi brancardieri, iar în luna mai expiră contractele a încă patru oameni. Până la sfârșitul anului, se termină alte șase contracte. Adică, din 16 oameni, o să rămânem 6!”, a declarat, pentru EVZ, dr. Lelia Iliescu. „Am avut două întâlniri săptămâna trecută cu Silvi Ifrim. Una de vreo șase ore în care am făcut tot posibilul să o conving să deblocheze cele două posturi de neurochirurg care ne lipsesc, pentru că departamentul nostru trebuie să aibă patru medici. Ea blocase posturile. A doua a fost vineri, când m-a dus la ea, dar nu am dat buzna, ci am întrebat- o dacă mă poate primi pentru că am o problemă cu cele două intervenții care sunt programate din ianuarie! Și de care depinde viața pacienților mei!”, a declarat, pentru EVZ, dr. Ionuț Gobej.

„Știa că va fi public totul”

Medicul spune că i-a explicat managerului că are nevoie de personal. „M-am enervat doar când mi-a spus că n-o interesează și că lozinci de genul „pentru binele pacientului” a mai auzit. Atunci, recunosc, am ridicat tonul, din disperare. I-am spus că mă duc în cabinet și fac cerere scrisă cu ce i-am solicitat, să-mi asigure oamenii necesari ca aceste intervenții să fie realizate, și că din momentul în care o depun, cererea devine publică. Știa!”

Dovezile care demontează ce spune Silvi Ifrim

Evenimentul zilei a intrat în posesia unor documente care atestă faptul că managerul interimar, Silvi Ifrim, știa de lipsa acută de personal din secția ATI1. Mai precis, pentru că șeful acestei secții, dr. Lelia Iliescu, i-a făcut numeroase referate ca să aprobe angajarea personalului lipsă, ba chiar i-a spus exact câte persoane îi lipsesc, pe fiecare calificare în parte. Ultimul este cel din FACSIMIL1! Silvi Ifrim, care a refuzat aceste cereri, în primă instanță, a susținut că numărul de posturi din Spitalul Colentina este fix și că nu poate să angajeze personal din această cauză.Ei, bine, nu e adevărat! Pentru că EVZ vă arată și dovada faptului că Administrația Spitalelor din București aprobase din ianuarie mărirea schemei de personal, astfel încât la Colentina să poată fi angajați, printre alții, patru medici specialiști la ATI1 și unul la Secția de Neurochirurgie! Deci, autoritatea supremă a spitalelor, condusă de Răzvan Nițu, a aprobat mărirea personalului. Culmea, personajul în cauză a participat la ședința Consiliului medical de la Colentina, dar n-a scos o vorbă de ce a aprobat în ianuarie. (Vezi FACSIMIL 2 și 3)

Între timp, managerul interimar Silvi Ifrim pare că s-a răzgândit și că le-ar fi promis celor doi șefi, unul de secție, celălalt de departament, că va aproba, totuși, referatele pentru angajarea unor noi medici.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/clipboard01_102.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/clipboard01_102-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialMedicul de gardă
Războiul de la Spitalul Colentina e în plină desfășurare. De-o parte a baricadei sunt dr. Ionuț Gobej, șeful Departamentului de Neurochirurgie din Secția de Neurochirurgie, și doctorița Lelia Iliescu, șeful Secției ATI1 din Colentina, iar de cealaltă, managerul interimar Silvi Ifrim, pusă în funcție de primarul Capitalei, Gabriela Firea,...

Preluat de la EVZ