Demisie. Potrivit New York Times, Michael T. Flynn, consilierul de securitate națională, a demisionat luni seara după ce a fost dezvăluit faptul că l-a indus în eroare pe vicepreședintele SUA Mike Pence și alți oficiali de la Casa Albă despre convorbirile sale cu ambasadorul rus în Statele Unite ale Americii.

Michael Flynn, care a stat în această poziție importantă pentru mai puțin de o lună, a declarat că a dat “informații incomplete”, în privința unei convorbiri telefonice pe care  a avut-o cu ambasadorul Rusiei la sfârșitul lunii decembrie cu privire la sancțiunile americane împotriva Rusiei, cu câteva săptămâni înainte de inaugurarea lui Donald Trump. Michael Flynn anterior a negat faptul că a avut o conversații consistentă cu ambasadorul Rusiei Serghei I. Kislyak, iar Pence a repetat această afirmație la televiziune la începutul acestei luni.

Vezi galeria foto:

Dar, luni, un fost oficial al administrației a declarat că luna trecută Departamentul de Justiție a avertizat Casa Albă că Michael Flynn nu a fost pe cinstit pe deplin despre convorbirile sale cu ambasadorul. Ca urmare, Departamentul de Justiție se temea că consileirul pe probleme de siguranță națională Flynn ar putea fi vulnerabil la șantaj de către Moscova.

Potrivit Europa Liberă, inițial, Flynn spusese că în acele conversații, chestiunea sancțiunilor împotriva Rusiei nu a fost abordata, dar se pare că nu asa au stat lucrurile, cel putin pe baza unei relatari apărute în Washington Post, având la baza surse ale serviciilor de informații americane.

Contactele respective ridică semne de întrebare pentru că ele au coincis cu investigatia initiata de președintele de atunci, Barack Obama în legătura cu amestecul Moscovei în alegerile din Statele Unite, în favoarea lui Donald Trump.

Conversațiile dintre Flynn și Kisliak au debutat se pare înainte de alegeri și au continuat, în perioada tranzitiei. Ambasadorul a confirmat că s-a întretinut cu generalul Flynn prin mesaje, conversații telefonice și întilniri. Dar el nu a precizat dacă s-a discutat sau nu despre sancțiuni.

Vice-președintele Pence a spus că tema sancțiunilor împotriva Rusiei legate de amestecul în alegeri nu ar fi fost abordata. Inițial Flynn a negat și el, dar un purtator de cuvint a nuantat recent declaratia spunind că consilierul prezidential nu-și aminteste sa fi discutat despre sancțiuni, dar nu poate fi sigur că tema nu a fost abordata.

Sursa citata de Washington Post sustine că în timpul conversațiilor au existat referiri clare la sancțiunile respective. Conform sursei, Flynn i-ar fi spus ambasadorului sa nu se reactioneze exagerat la decizia lui Obama de a expulza diplomati, sugerind că cele doua parti ar putea reexamina chestiunea dupa ce Trump devine președinte.

Una dintre întrebari este dacă Flynn a încălcat legea care interzice unor persoana neautorizate sa întervina în dispute cu alte state. Dar oficialitati americane cred că ar fi difícil să fie construit un caz juridic pentru acțiunile lui Flynn, tinînd cont că leagea invocata dateaza din 1799 și nu a fost folosita vreodată. Dar firește că întrebarea de fond rămâne: care sint legaturile administratiei Trump cu Rusia și explicătia atitudinii favorabile lui Vladimir Putin, suține Europa Liberă

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Demisie. Potrivit New York Times, Michael T. Flynn, consilierul de securitate națională, a demisionat luni seara după ce a fost dezvăluit faptul că l-a indus în eroare pe vicepreședintele SUA Mike Pence și alți oficiali de la Casa Albă despre convorbirile sale cu ambasadorul rus în Statele Unite ale Americii.Michael...

Preluat de la EVZ