UPDATE ora 20.00

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a avut luni, în cadrul vizitei pe care o desfăşoară în Ucraina, întrevederi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cu omologul său Volodimir Groisman, informează Deschide.md.

Vezi galeria foto:

Preşedintele ucrainean a subliniat că Ucraina va face tot ce îi stă în puteri pentru ca suveranitatea şi integritatea teritorială Republicii Moldova să fie respectate.

În acest sens, Kievul va lucra inclusiv în cadrul formatului de negocieri 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Poroşenko a precizat în cadrul întâlnirii sale cu Filip că şedinţa Comisiei moldo-ucrainene de cooperare economică şi comercială se va desfăşura în vara acestui an.

O altă problemă abordată în cadrul întrevederii Filip-Poroşenko a constituit-o necesitatea înfiinţării unei comisii ecologice comune care să examineze problema hidrocentralelor de pe Nistru. Aceste hidrocentrale ar urma să asigure independenţa energetică a Ucrainei, dar să şi asigure Republica Moldova cu energie electrică.

„Vreau să subliniez că Ucraina este gata pentru un dialog constructiv cu privire la ceea ce ţine de ecologia râului Nistru. O altă temă abordată în cadrul întâlnirii noastre a fost aprovizionarea Republicii Moldova cu energie electrică ucraineană”, a spus Petro Poroşenko.

În cadrul întâlnirii Filip-Poroşenko a fost abordată şi problema controlului comun la frontiera moldo-ucraineană. „Este vorba despre punctele de trecere Palanca, Cuciurgan şi altele. Trebuie să simplificăm trecerea cetăţenilor ucraineni şi moldoveni prin aceste puncte de trecere”, a declarat Poroşenko.

„În cursul întrevederii am reconfirmat interesul de a întări relaţiile în domeniul social-economic, pentru demarcarea frontierei de stat, cooperarea transfrontalieră”, a declarat la rândul său Pavel Filip, la finalul întrevederii cu preşedintele ucrainean.

Discuțiile bilaterale

Pe agenda discuţiilor figurează relaţiile economice bilaterale, protejarea mediului pe râul Nistru, rezolvarea conflictului transnistrean şi supravegherea comună a frontierei.

Anterior, primul ministru moldovean declarase că autorităţile de la Chişinău sunt deschise pentru un dialog constructiv şi dinamizarea parteneriatului dintre cele două state.

Aceasta este prima vizită a premierului Pavel Filip la Kiev după accederea preşedintelui prorus Igor Dodon la putere la Chişinău, amintește Agerpres.

După ce în campanie a provocat iritarea autorităţilor ucrainene cu afirmaţia sa că peninsula Crimeea este „de facto” a Rusiei, Dodon a spus că vrea ca Ucraina să fie una din primele destinaţii ale vizitelor sale în străinatate ca preşedinte.

Serghei Orlov, primul secretar al Ambasadei Ucrainei la Chişinău, a declarat pentru postul de radio Europa Liberă, săptămâna trecută, că „nu este planificată vreo vizită a preşedintelui moldovean Igor Dodon la Kiev”.

Filip a declarat, sâmbătă, într-un interviu, că Republica Moldova va depune eforturi consecvente pentru retragerea necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene. El a subliniat că Republica Moldova va continua să insiste asupra transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă sub mandat internaţional.

Premierul moldovean a subliniat că prezenţa trupelor străine pe teritoriul Republicii Modova contravine Constituţiei Republicii Moldova.

„Este la fel de important şi Acordul privind retragerea trupelor şi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, care a fost semnat încă în 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, şi care până acum nu a fost îndeplinit”, a precizat Pavel Filip.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
UPDATE ora 20.00Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a avut luni, în cadrul vizitei pe care o desfăşoară în Ucraina, întrevederi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cu omologul său Volodimir Groisman, informează Deschide.md. Vezi galeria foto:Preşedintele ucrainean a subliniat că Ucraina va face tot ce îi stă în puteri pentru...

Preluat de la EVZ