În timpul dezbaterilor în care reprezentanta Ministerului Public a intervenit pe marginea OUG 14 care abrogă OUG 13 care modifică legislația penală, cerând explicații despre felul în care va fi afectată activitatea procurorilor, președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae a avut o ieșire nervoasă și a rugat-o pe aceasta să părăsească sala. 

El a adăugat că procurorul s-a autoinvitat la lucrările Comisiei Juridice. “Cum să permiteţi aşa ceva? Trebuie să ajung eu să vă spun să părăsiţi sala, deşi vă aflaţi în Parlamentul României.Vă rog frumos să părăsiți sala. Nu avem nevoie de supraveghere. Ne puteți face dosar penal, dacă vreți”, a răbufnit Nicolae.

Vezi galeria foto:

Opoziţia a reacţionat imediat prin vocea senatorului PNL, Alinei Gorghiu, care i-a reproşat lui Şerban Nicolae că nu are cei şapte ani de acasă şi i-a cerut scuze Irinei Kuglay, în numele acestuia, pentru felul în care a fost tratată în Parlament.

Cu toate că, PNL și USR au cerut sa se discute la pachet cele două ordonanțe, cea cu nr.13?2017 și cea cu nr. 14/2017, solicitarea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE din comisia juridică. La OUG 14 au fost depuse 4 amendamente, dintre care două au fost admise și care fac referiri la “chestiuni tehnice”, după cum a spus șeful comisiei juridice, senatorul PSD Șerban Nicolae.

Raportul favorabil a fost dat cu unanimitate de voturi. Textul propriu-zis al OUG 14 a suferit o singură modificare. Astfel, a fost eliminat din textul ordonanţei modificarea a articolului 25 din Codul de Procedură Penală, la propunerea USR.

“Au fost două amendamente admise şi două respinse. OUG 14 propunem să fie adoptată cu două amendamente provenite de la Comisia pentru constituţionalitate în sensul în care, pe raţiuni pur tehnice, de precizare normativă, s-au făcut câteva modificări la text. O modificare la art. 25, alin. 5 şi la art. 215 indice 1. E vorba de detalii tehnice, nici nu cred că ar trebui să intrăm foarte mult în amănunt. E vorba de corelarea unor texte normative”, a declarat Şerban Nicolae. 

Comisia juridică şi-a însuşit amendamentul formulat de senatorii Ionuţ Sibinescu şi George Dircă pentru punerea în acord a dispoziţiei articolului 25, alin. 1 din Codul de procedură penală cu decizia Curţii Constituţionale nr. 586/2016. 

“În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16, alin. 1, lit. b) teza întâi, lit. e), f) – cu excepţia prescripţiei, i) şi j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum şi în cazul prevăzut de art. 486, alin. 2, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă”, este textul amendamentului adoptat în unanimitate în Comisia juridică. 

Al doilea amendament adoptat se referă la modificarea art. 215 indice 1, alin. 2 în sensul că “în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile; prevederile art. 212, alin. 1 şi 3 se aplică în mod corespunzător”.

Proiectul de aprobare a ordonanţei nr. 14/2017 care o abrogă pe cea cu nr. 13/2017 va ajunge, marţi, în şedinţa de plen a Senatului. 

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
În timpul dezbaterilor în care reprezentanta Ministerului Public a intervenit pe marginea OUG 14 care abrogă OUG 13 care modifică legislația penală, cerând explicații despre felul în care va fi afectată activitatea procurorilor, președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae a avut o ieșire nervoasă și a rugat-o pe aceasta să...

Preluat de la EVZ