loading…

Enel, care deține în România trei dintre cele opt distribuții regionale de energie electrică, trebuie să plătească statului 401 milioane de euro, potrivit unei decizii a Curții de Arbitraj de la Paris.

Enel trebuie să plătească statului 401 milioane de euro în urma unei decizii a Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris, potrivit unor surse apropiate situației. Enel și statul român, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie) s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuție de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007. Statul a solicitat companiei italiene peste 500 de milioane de euro, pe motiv că aceasta nu și-a onorat obligațiile contractuale din contractul de privatizare, prin care ar fi trebuit să cumpere de la stat, suplimentar, un pachet de 13,57% din acțiunile companiei. 

Inițial, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internațional, și a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, și a inițiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, în instanță.

Contractul de privatizare a celei mai importante distribuții de energie din România a fost perfectat în 2007 iar un an mai târziu italienii au intrat în posesia companiei. Enel a plătit, pentru 50% din capital, și pentru majorarea de capital de până la 64%, 820 de milioane de euro în total. 

Statul a susținut că, potrivit contractului de privatizare, Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (cele două societăți în care s-a “spart” fosta Electrica Muntenia Sud), lucru care nu s-a întâmplat. Potrivit unei hotărâri de Guvern de la finalul anului 2012, prețul de vânzare era fixat la suma totală de 521,5 milioane euro. 

În 2014, statul a deschis un litigiu împotriva Enel la Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Paris, solicitând această sumă, proces care s-a încheiat acum.

sursa: economica.net.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/lovitura-dura-pentru-enel-companie-trebuie-sa-plateasca-statului-401-milioane-de-euro-35968.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/lovitura-dura-pentru-enel-companie-trebuie-sa-plateasca-statului-401-milioane-de-euro-35968-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv