» » You are reading »

IMPOZIT PE MAȘINI. Cum se calculează, cine îl datorează și până când se plătește

Proprietarii de autovehicule care vând o mașină pe parcursul acestui an trebuie să știe că vor înceta să datoreze impozitul aferent abia de la anul.

Modul de calcul al impozitului pe mașini se determină în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din actul normativ citat. Spre exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc și 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc și 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc. În ceea ce privește motocicletele și autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.

Așa cum am precizat deja, impozitul anual pentru mijlocul de transport trebuie achitat de către orice proprietar al unei mașini înmatriculate/înregistrate în România.  Interesant este că, din 2016, impozitul auto este datorat pentru întregul an în curs de persoana care deținea mașina la 31 decembrie a anului trecut. Astfel, chiar dacă vindeți o mașină în aceste zile, veți fi obligat să achitați impozitul aferent pentru tot anul 2017, până la termenele stabilite de lege (31 martie și 30 septembrie), pentru că erați proprietarul bunului la final de 2016.

Primul termen de plată diferă față de anul trecut

La fel ca până acum, impozitul pe mașini se plătește în două tranșe egale, la direcțiile de specialitate ale primăriilor, respectiv direcțiile de taxe și impozite. 

În 2017, termenele de plată sunt fixate, din nou, la 31 martie și 30 septembrie. Asta în condițiile în care, anul trecut, primul termen de plată a fost amânat cu trei luni, mai exact până la 30 iunie, ca o consecință a modificărilor apărute în legislația autohtonă. Contribuabilii care plătesc impozitele pentru întreg anul până la 31 martie beneficiază de o bonificație de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Sursa: .

rootstireaActualitate/Esential
Proprietarii de autovehicule care vând o mașină pe parcursul acestui an trebuie să știe că vor înceta să datoreze impozitul aferent abia de la anul.Modul de calcul al impozitului pe mașini se determină în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din...

Preluat de la romania ntv

You might also like to read:

Uncategorised

HOROSCOP 10 AUGUST: Veşti proaste azi pentru Tauri şi o altă zodie. Ce mesaj poartă astrele pentru tine

Uncategorised

Gigantul tehnologic Huawei rămâne fără cipuri pentru procesoare. Sancţiunile americane obligă compania să oprească producţia

Uncategorised

Coronavirus LIVE UPDATE România 10 august. 61.768 de cazuri de infectare/ 2700 de persoane au decedat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *