Scandalul de la Colentina continuă. Luni, la ora 13.30, la spital a început ședința Consiliului Medical, format din toți șefii de secție din Spital. Surse din interiorul unității spun că la Colentina se trăiește în teroare, toți cei care i se opun managerului interimar fiind amenințați cu „execuția”. Exact așa s-a întâmplat și cu cei doi medici, Ionuț Gobej, șeful Departamentului de Neurochirurgie din Secția de Neurochirurgie a Colentinei, și dr. Lelia Iliescu, șeful Secție ATI1, care au fost puși la zid, în timpul ședinței.

În primă fază, managerul interimar a vrut să-l scoată din sală pe dr. Ionuț Gobej, pe motiv că e doar șef de departament și nu de secție, așa că n-are ce căuta la discuție.

Vezi galeria foto:

Apoi, la Consiliul Medical, unde trebuia să aibă loc o discuție internă a personalului de conducere din spital, au fost prezenți și un cameraman și un fotograf de la Primăria Capitalei.

Discuțiile au fost aprinse din start. Cei doi medici tineri cereau să le fie aprobate referatele pentru a angaja oameni, dar managerul interimar o ținea pe ai ei: nu le plătește orele suplimentare. „Flutura un paragraf dintr-o lege din 2010, care zice că nu pot fi plătite orele în care stai peste program. Când Lelia Iliescu i-a spus că are nevoie de oameni că îi pleacă, în câteva luni, încă 4, pentru că le expiră contractele, Silvi Ifrim s-a făcut că nu știe de așa ceva. Cristi Grasu o întreba pe manager „e adevărat ce spune doamna doctor?”, iar ea răspundea că nu știe nimic de așa ceva”, ne-a explicat unul dintre participanții la ședință.

A fost momentul în care „aproape toți au sărit, efectiv, pe cei doi medici, care sunt tineri, că distrug imaginea spitalului, că trebuiau să treacă prin toate căile birocratice ca să ceară lucruri, nu să se ducă la presă, că să renunțe la conferința de presă de marți și alte d-astea. Aproape toată lumea țipa la ei”, ne-a povestit un altul.

N-am luat șpagă niciodată! Am venit din Franța pentru că mi-a plăcut meseria aceasta. Câștig cât câștigați și voi, peste 3.000 de lei lunar, dar nu banii sunt importanți!”, a încercat să se apere dr. Ionuț Gobej. Dar colegilor lui pare să nu le pese decât de bani.

Imediat după ce s-a terminat ședința, Silvi Ifrim a ținut o conferință de presă, alături de susținătorii ei din afara spitalului. În discursul său, însă, managerul interimar a ținut-o una și bună: că nu plătește ore suplimentare, ignorând cu desăvârșire, și de această dată, faptul că cei doi medici i-au cerut vehement SĂ ANGAJEZE OAMENI în secțiile lor, astfel încât să nu mai lucreze cu o treime din personal și să fie nevoiți să stea peste program! Ba chiar susține că „problema a apărut brusc!”

„Astăzi avem de discutat o problemă care a apărut destul de brusc în Spitalul Colentina, respectiv în data de 10, vineri, când domnul doctor Gobej fără să ceară audiență, așa cum a precizat dânsul, a intrat în cabinetul meu solicitând ajutorul pentru efectuarea a două operații, urmând să să se facă peste două săptămâni, aproximativ, pe 22 și 23 februarie. Sigur că această situație nu le puteam rezolva pe loc. De aceea l-am rugat să aibă timp ca împreună cu colegii șefi de secție astăzi, când a avut loc Consiliul Medical, să punem în discuție ce posibilități avem ca să putem să rezolvăm această problemă. Din păcate această problemă nu se poate rezolva foarte repede, pentru că nu avem cadrul legislativ care să prevadă acordarea orelor suplimentare. Această lege a fost dată în anul 2010, se numește Legea 285 din 2010, articolul 9, aliniatul 1, care prevede că nu pot fi plătite orele suplimentare ci vor fi compensate prin acordarea de zile libere. (…) faptul că ele au fost plătite în fostul mandar al domnului Bogdan Andreescu, sigur că a născut semne de întrebare. Adică cum s-a putut și acum nu se mai pot plăti. Evident că dânsul va da explicații cum a putut să le plătească. Eu, știind care este legislația în vigoare nu am putut să continui această plată a orelor suplimentare”.

Articolul de lege citat de managerul interimar spune, însă că:

Art. 9
(1) În anul 2011, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbatori legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător”. 

rootstireaActualitate/EsentialMedicul de gardă
Scandalul de la Colentina continuă. Luni, la ora 13.30, la spital a început ședința Consiliului Medical, format din toți șefii de secție din Spital. Surse din interiorul unității spun că la Colentina se trăiește în teroare, toți cei care i se opun managerului interimar fiind amenințați cu „execuția”. Exact...

Preluat de la EVZ