loading…

Până la această dată, au fost confirmate în Roomânia 12 focare de gripă aviară la păsări domestice în șase județe, respectiv Tulcea, Prahova, Bacău, Brașov, Mureș și Constanța, potrivit Autorității Național Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Pe teritoriul României, prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) la păsări domestice a fost confirmată în data de 30 decembrie a anului trecut, într-o gopodărie din localitatea Pardina, județul Tulcea.

Până acum, au fost confirmate în țara noastră 12 focare de influență aviară la păsări domestice, în șase județe, respectiv Tulcea – patru focare active la Crișan, Periprava și C.A. Rosetti, Sulina și un focar stins la Pardina; Prahova – două focare active, Loloiasca și Balta Doamnei; Bacău – un focar activ în Municipiul Bacău; Brașov – un focar activ la Ucea de Jos; Mureș – un focar activ la Sâncraiul de Mureș și Constanța – două focare active la Almălau.

“Pierderile se ridică la un număr de 1.102 păsări, din diferite specii: găini, rațe, gâște, bibilici etc., afectate de boală (moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor). În ceea ce privește cazurile de influență aviară depistate la păsări sălbatice, începând cu data de 28.11.2016 și până în prezent, au fost confirmate un număr de 85 de cazuri la: rațe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruși, gârlițe, lebede de vară și lebede de iarnă. Cazurile au fost înregistrate în 10 județe, astfel: Constanța –42 de cazuri, Ialomița – 2 cazuri, Galați – 11 cazuri, Tulcea – 1 caz, Neamț – 9 cazuri, Giurgiu – 3 cazuri, Iași – 1 caz, Bacau- 9 cazuri, Teleorman – 2 cazuri, municipiul București – 5 cazuri”, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Național Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, au mai fost notificate un număr de 10 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice pentru care se așteaptă confirmarea din partea Laboratorului Național de Referință pentru Influența Aviară – Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune.

Până la acestă dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/ansvsa-12-focare-de-gripa-aviara-la-pasari-domestice-in-sase-judete-35947.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/ansvsa-12-focare-de-gripa-aviara-la-pasari-domestice-in-sase-judete-35947-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv