Autor:
Magda Spiridon
|
joi, 02 februarie 2017 | 0 Comentarii
| 23 Vizualizari

<!–

–>

DNA a confirmat, printr-un comunicat de presă, că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legatură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative şi că în prezent se efectuează acte procedurale.

Precizarea DNA vine ca urmare a solicitărilor formulate de reprezentanţi ai mass media. “La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat al DNA.

Purtătorul de cuvânt al MJ, Cristina Liţă, a precizat, pentru Agerpres, că textele actelor normative vor fi transmise şi la Comisia Europeană dacă vor fi solicitate. “Ministrul Justiţiei este dispus să participe inclusiv în Parlamentul European dacă va fi invitat”, a spus ea.

Ministerul Justiţiei a primit miercuri o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, precum şi cu proiectul de lege referitor la graţiere.

“În cursul zilei de ieri, 1 februarie 2017, Ministerul Justiţiei a primit solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – de a transmite, până la data de 2 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate şi completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal şi Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României pentru graţierea unor pedepse”, se arată într-un comunicat al MJ.

MJ a menţionat că, prin aceeaşi adresă, DNA a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne – scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare în cazul persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi/sau avizarea celor două proiecte.

Conform adresei DNA, documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

“Faţă de acest demers, Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă menţionată a fost şi este asumată de conducerea MJ în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale. Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”, a precizat MJ.

Comunicatul de presă al MJ vine după ce procurorul general Augustin Lazăr a declarat joi dimineaţa că la DNA există în investigare un dosar în legătură cu adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală.

Tag-uri:
DNA

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA confirmă că s-a depus o sesizare legată de grațiere și de modificarea Codurilor penale. Au fost solicitate documente de la Ministerul Justiției.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/dna-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/dna-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEvenimente
Autor: Magda Spiridon | joi, 02 februarie 2017 | 0 Comentarii | 23 Vizualizari <!-- --> ...

Preluat de la EVZ