Autor:
Carmen Vintilă
|
luni, 09 ianuarie 2017 | 0 Comentarii
| 61 Vizualizari

<!–

–>

Consilierul de stat Ligia Deca, care coordonează Departamentul de educaţie al Administraţiei prezidenţiale, a declarat,într-un interviu acordat News.ro, referindu-se la declaraţiile ministrului Educaţiei privind o posibilă modificare a legislaţiei privind plagiatul, că astfel de schimbări nu sunt “oportune”.

“Avem o decizie a Curţii Constituţionale, care subliniază în mod deosebit importanţa ca sesizările de plagiat să fie judecate de o entitate externă entităţii care a acordat diploma. În acest context, cred că rolul CNATDCU a fost validat de CCR. Nu cred că se poate reveni la o formă pe care Curtea Constituţională nu a considerat-o a fi una potrivită”, a spus Ligia Deca, potrivit news.ro. 

Ea a spus că discuţiile pe tema actualului sistem pot avea loc, însă acesta este unul funcţional, care nu ar trebui modificat fără o analiză clară a efectelor. 

“Sigur că ne dorim cu toţii ca universităţile să aibă forţa să facă singure curăţenie în şcolile doctorale, însă până una, alta opinia CCR este că avem nevoie şi de un arbitru extern”, a spus consilierul de stat.

Ministrul propus al Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat în cadrul audierilor din comisiile parlamentare că tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie analizate de universităţile care le-au acordat, iar CNATDCU trebuie să fie instanţă de arbitraj, care să rezolve eventualele contestaţii la deciziile universităţilor.

”Eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie acest CNATDCU care să facă un arbitraj. Atunci când există contestaţii, ele să fie rezolvate la nivelul ministerului”, a declarat Pavel Năstase.

Curtea Constituţională arată, în motivarea de neconstituţionalitate a modificărilor aduse de Parlament OUG privind retragerea titlurilor de doctor în caz de plagiat, că această decizie nu poate fi luată de aceeaşi instituţie care a şi acordat titlul, aşa cum a propus Legislativul, şi a criticat şi opţiunea retragerii voluntare a titlului, pe motiv că ar presupune sustragerea de la sancţiunile legale.

Tag-uri:
Ligia Deca, Klaus Iohannis, Educatie, consilieri de stat, doctorate, CCR, plagiat, Curtea Constitu, Pavel Năstase

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliera lui Iohannis: Nu este OPORTUN să modificăm legea privind plagiatul.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/plagiat-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/01/plagiat-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Carmen Vintilă | luni, 09 ianuarie 2017 | 0 Comentarii | 61 Vizualizari <!-- --> Consilierul de stat Ligia Deca, care...

Preluat de la EVZ