Autor:
Cristina MathiasPetrisor Cana |
miercuri, 30 noiembrie 2016 | 0 Comentarii
| 60 Vizualizari

<!–

–>

Marius Apostol (stânga), președintele AMVVD, alături de camarazi

Veterani ai Armatei României care au luptat în Teatrele de Operaţii din Irak, Afganistan şi din Balcanii de Vest au transmis, prin intermediul „Evenimentului zilei”, un mesaj emoționant, dedicat Zilei Naționale a României.

Reprezentanții Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) amintesc, în mesajul lor, despre jertfa celor care au căzut pentru Marea Unire de la 1 decembrie 1918, cât și despre sacrificiul militarilor căzuți în misiunile internaționale, adevărați ambasadori ai României care au contribuit decisiv la aderarea la NATO și la integrarea în Uniunea Europeană (UE).

„Memorabilele momente din anul 1918 au făcut ca jertfa românilor în Primul Război Mondial să nu fie zadarnică. Ceea ce la 1600 – prin fapta domnitorului Mihai Viteazu – fusese doar o clipă de vis, la 1 Decembrie 1918 devenea cea mai miraculoasă realizare a acestui popor. În această zi – scria Nicolae Iorga – a sosit un ceas pe care îl așteptam de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viață națională, pentru care am muncit și am scris, am luptat și am gândit. A sosit ceasul în care cerem și noi lumii dreptul de trai pentru noi, dreptul de nu da nimănui, ca robii, rodul ostenelilor noastre. ”

În cadrul evoluției, de după 1990, în timpul regimului de democrație parlamentară, România s-a înscris, în anii de conviețuire în NATO și în Uniunea Europeană , pe traiectoria unei vieții moderne, aducându-și pe plan internațional o contribuție substanțială la opera de pace și securitate și la angajamentele față de acestea.

 În statisticile oficiale, Armata României a pierdut în teatrele de operații 28 de militari, iar peste 180 au fost răniți. În Afganistan au căzut la datorie 25 de militari. În Irak, au pierit trei, însă doar doi sunt contabilizaţi ca şi eroi de către Ministerul Apărării Naţionale deoarece al treilea s-a sinucis. Un militar a pierit în Bosnia-Herţegovina.

„1 Decembrie este sărbătoarea tuturor românilor, simbol al unității, al împlinirii aspirațiilor națiunii române. Unirea de la 1 Decembrie 1918 a fost posibilă datorită înaintașilor noștri. Militarii români sunt adevarați ambasadori ai României, iar prin participarea la misiuni internaționale au contribuit la integrarea euro – atlantică a țării. Dumnezeu să binecuvânteze România și Armata Română.”, se arată în mesajul semnat de președintele AMVVD, Marius Apostol.

Tag-uri:
Zilei Naționale, Reprezentanții Asociației, Militarilor Veterani, Mare Mucenic, Dimitrie Izvor, Marea Unire, Uniunea Europeană, Primul Război, Mihai Viteazu, Nicolae Iorga, Armata Rom, Marius Apostol, Ministerul Apărării, AMVVD, Dumnezeu, teatre de operatii, evenimentul zilei, Armatei Romane, mesaj emotionant, Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, afganistan

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MESAJ EMOȚIONANT al veteranilor din Teatrele de Operații de ZIUA NAȚIONALĂ.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/img-2376_1-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/img-2376_1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Autor: Cristina Mathias,  Petrisor Cana | miercuri, 30 noiembrie 2016 | 0 Comentarii | 60 Vizualizari <!-- --> Marius Apostol (stânga), președintele AMVVD,...

Preluat de la EVZ