loading…

Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată de răspândirea record a virusului HIV în 2015 pe teritoriul european și susține ca unul din șapte purtători nu știe că este infectat.

“HIV/SIDA rămâne o problemă gravă de sănătate în Europa (…) ECDC estimează faptul că o persoană purtătoare a virusului HIV din șapte nu știe acest lucru este deosebit de îngrijorător”, a precizat comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, potrivit agerpres.ro.

Proporția de unu la șapte este referitoare la cele 28 de țări ale UE, plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Cei care nu știu că sunt contaminați nu pot beneficia de un tratament care le va salva viața și pot continua să transmită altora virusul”, a subliniat comisarul european.

Aproape jumătate din cazurile (47%) din aceste țări sunt diagnosticate într-un stadiu tardiv al contaminării, a precizat ECDC. Conform centrului, virusul HIV este detectat în medie la circa patru ani după contaminare, potrivit digi24.ro.

Pe întreg continentul european o analiză centralizată a OMS având la bază date din 53 de țări relevă faptul că anul 2015 a cunoscut un nou record de contaminări, 153.407, față de 142.000 în anul precedent.

Rusia, unde SIDA rămâne în mare parte un subiect tabu, concentrează de una singură aproape două treimi din aceste cazuri nou depistate, respectiv 64%. Aproape 80% din cazuri au fost înregistrate în regiunea de est, 3% în cea de centru (din care face parte și România în acest studiu) și 18% în regiunea de vest.

“În ciuda unor eforturi importante, HIV/SIDA rămâne printre principalele subiecte de îngrijorare pentru sănătatea publică în regiunea Europa a OMS, în special în est”, a subliniat directoarea regională a OMS, Zsuzsanna Jakab.

Ea a făcut apel la țările membre să aplice planul de acțiune pe care l-au adoptat în luna septembrie, pentru a ameliora accesul la teste și mijloace de prevenție.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/unul-din-sapte-europeni-purtatori-ai-virusului-hiv-nu-stie-ca-este-contaminat-32677.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/unul-din-sapte-europeni-purtatori-ai-virusului-hiv-nu-stie-ca-este-contaminat-32677-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv