loading…

Recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex este dezbătută, din nou, la Curtea Constituțională.

Este a treia oară când se va lua în discuție această chestiune, după ce un cuplu format din doi bărbați a cerut modificarea codului civil, pe care îl consideră discriminatoriu.

Judecătorii decid dacă cer lămuriri la Curtea Europeană de Justiție cu privire la modul în care trebuie înțeles termenul de soți.

O altă întrebare ce ar putea fi adresată Curții Europene este legată de felul în care legislația europeană înțelege să-i trateze în mod egal pe cetățenii Uniunii.

Dosarul se află la Curtea Constituțională de cinci luni. CCR a amânat de trei ori luarea unei decizii în acest caz, ajungând la concluzia în septembrie că dosarul trebuie rediscutat, scrie News.ro.

Dosarul aflat pe masa judecătorilor Curții a fost deschis în urma unui proces intentat de cetățeanul român Relu Adrian Coman și de americanul Robert Clabourn Hamilton, care s-au căsătorit la Bruxelles în anul 2010. Cei doi contestă prevederea din Codul Civil care împiedică recunoașterea căsătoriilor persoanelor de același sex încheiate în străinătate.

Recent, Coaliția pentru familie a obținut avizul Curții Constituționale pentru modificare articolului 48 din Constituție astfel încât să prevadă expres că familia este alcătuită din bărbat si femeie, excluzând posibilitatea căsătoriilor gay.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat ce părere are despre demersul modificării Constituției în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie și un bărbat, că el este adeptul toleranței și consideră ca fiind „greșită” calea „fanatismului religios” și a solicitărilor ultimative.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, dar și cele ale ale premierului Dacian Cioloș, care a pledat pentru toleranță și pentru respectarea ideii de familie tradițională, au provocat reacții și dezbateri inclusiv pe rețelele de socializare. Biserica și Coaliția pentru familie au criticat atitudinea președintelui. Argumentul unora dintre cei care se pronunță în favoarea căsătoriilor gay a fost inclusiv acela că de multe ori în familia tradițională au loc abuzuri și agresiuni și că abia acestea sunt blamabile.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/recunoasterea-casatoriilor-gay-din-nou-la-ccr-32635.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/recunoasterea-casatoriilor-gay-din-nou-la-ccr-32635-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv